«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 118 - Setembre 2011

Menjar-se els torrons al cotxe... oficial
Això de les pagues extres de Nadal porta de cap els parlamentaris, regidors, alcaldes, diputats i altres espècies del sistema establert. Que uns la tinguin i que uns altres no la tinguin fa mal al ulls. Per això, després que el govern català fes un gest —un petit gest, tot sigui dit— i anunciés que 350 alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya —que no vol dir que siguin alts de mida sinó que hi són per designació digital i cobren molt— no tindrien aquest any la paga de Nadal va encendre la metxa i va llençar un ham perquè els 135 parlamentaris i parlamentàries catalans fessin també un gest similar. Però aquests, que ja tenen el pressupost domèstic de l'any en curs tancat i barrat —han comprat pisos i tenen hipoteques, hi ha qui n'han comprat deu i tot, han tingut criatures i mengen molt, han fet obres a casa...—, i que no tenen idea del que és estar exposat a un control de qualitat o de productivitat en la gestió, a un ERO temporal o a un expedient laboral que porta de pet a l'atur, van somicar i somicar i van aconseguir que la seva paga de Nadal no es toqués, almenys per aquest any, i l'any que ve, Déu dirà.

Lleig, molt lleig. Amb una renúncia immediata al pastís, el poble que els ratifica hauria vist que, quan van mal dades, hi van per a tothom. Però no. La paga de Nadal que no tindran aquest any més de 750.000 famílies rases que ja són a l'atur —i moltes de les que no hi són, també— no és encara un escàndol suficient perquè aquells que ocupen poltrona pública i que tenen un sou milionari, més dietes, comissions i altres despeses pagades que no es fan públiques mai, renunciessin a una petita part dels seus ingressos, ni que sigui com a detall simbòlic.

Hi ha un alcalde que quan va ser preguntat sobre si pensava proposar la retirada de la paga de Nadal dels regidors del seu consistori va respondre que si ho feia, ¿qui podria anar a comprar els regals de Nadal? Pocs dies després, ajuntaments o consistoris com el seu s'han vist obligats a adoptar mesures que mai no s'haurien pensat que haurien de prendre, com per exemple augmentar més d'un 3% l'IBI, hi ha localitats que ja han anunciat el 7% o el 9%, i també augments considerables per exemple en la recollida d'escombraries que en segons quin lloc patirà un augment de cop d'un 27% per aquest concepte. Curiosament, en aquests mateixos ajuntaments —i només és un exemple—, quan es reuneixen comissions de treball a les quals assisteixen els mateixos regidors amb sou, s'embutxaquen dietes considerables que hi ha qui diu que poden arribar anualment a més de 50.000 euros per assistir a reunions de mig matí amb cafè i croissant inclòs.

Contradiccions com aquestes, doncs, es troben també al Parlament de Catalunya on les dietes corren com l'aigua de l'aixeta. I moltes fa anys que es paguen amb el silenci còmplice de tothom malgrat que, si es fessin públiques amb pancartes penjades als fanals, farien caure la cara de vergonya a més d'un. Per exemple, les dietes de cotxe particular, a pesar que el beneficiari tingui cotxe oficial. Aquest afer, que s'ha anat denunciant periòdicament, per als interessats és com si sentissin ploure.

Doncs, bé, segons els últims informes, hi ha encara una desena de parlamentaris que disposen de xofer que, a més de les seves retribucions, ingressen 20.000 euros llargs anuals en concepte de trasllats de casa al Parlament i del Parlament a casa. Aquesta desena de parlamentaris tenen nom i cognoms: el president Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i els consellers Felip Puig, Lluís Recoder i Josep Maria Pelegrí. Hi ha també presidents de grup com Oriol Pujol (de CiU), Joaquim Nadal (PSC), Alicia Sánchez-Camacho (PP) i Joan Puigcercós (ERC). L'únic que ha renunciat a tenir cotxe oficial és Joan Herrera (ICV), tot i que no s'està de cobrar igualment les dietes corresponents com tots els altres, perquè la bicicleta també gasta. Tots els parlamentaris són tan espavilats que quan se'ls parla de la qüestió diu que cobren del partit i que cobren un tant conjunt en el qual no saben si hi ha les dietes o no.

Les dietes són una de les trampes de les retribucions laborals perquè com que compensen una pretesa despesa, no han de tributar com a ingrés. I els parlamentaris tenen dret a rebre-les ni que renunciïn al sou de parlamentari. No es poden cobrar dos sous públics —són incompatibles consellers i parlamentaris o alcaldes i parlamentaris— però sí que es poden cobrar dietes en qualsevol cas.

Per a aquest curs, cap dels 135 parlamentaris ha renunciat a cap d'aquests ingressos extres. La crisi és Ciutadella enllà... ¿potser a les gàbies del zoològic on no arriben prou cacauets per als micos ni prou talls de carn per als lleons? El fet és que el Parlament de Catalunya, segons informacions més recents, té un pressupost de 3,38 milions d'euros per a dietes de desplaçaments que els parlamentaris reben no només perquè visquin fora de Barcelona sinó perquè es considera que cal compensar la seva atrafegada activitat arreu de tot el país.

Aquestes dietes tenen quatre trams segons els quilòmetres de distància des de la residència habitual al Parlament. Els 53 parlamentaris que viuen a l'àrea metropolitana de Barcelona, tenen dret a 21.605 euros anuals. Els 23 diputats que viuen a 80 quilòmetres de distància cobren 28.900 euros anuals. Si viuen a 190 quilòmetres, uns 50 parlamentaris s'emporten 30.156 euros anuals. Més de 190 quilòmetres dónen dret a 30.411 euros i només els reben un parell de parlamentaris.

Com es veu, allò que afecta a tots els grups parlamentaris no és motiu de discussió. No ho va ser fa més de vint anys quan es va implantar aquesta remuneració, no ho va ser tampoc en els últims vuit anys quan el govern va canviar i no ho torna a ser ara. I és que, a l'hora de pensar en els torrons de Nadal, l'harmonia, els desitjos de pau i la solidaritat no falla mai.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |