«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 120 - Novembre 2011

«Dietes» d'uns quants, consol de molts!
Fins fa poc, el terme «dieta» portava la imaginació popular al significat de «patir gana». Malgrat que la història és plena de «dietes» històriques i polítiques com la Dieta d'Aquisgrà, del 817, convocada per l'emperador Lluís el Pietós; o la Dieta de Worms, que el 1521 va reunir els prínceps del Sacre Imperi Romanogermànic, entre algunes altres de cèlebres. Però les «dietes» més populars són les que fa referència a la menjuca: la mediterrània, l'atlàntica, la sana, la paleolítica, la continetal o l'europea. Però d'un temps cap aquí, o millor dit, des del Crac del 2008 cap aquí, el terme «dieta» ha sortit a la llum en relació als sobresous que la majoria de càrrecs polítics perceben per assistir a reunions de comissions o assemblees de diferents organismes i que, en alguns casos, més que una «dieta» mediterrània, atlàntica o sana, és una «dieta» que provoca colesterol a les butxaques dels que la reben. Si la dita d'Hipòcrates, feta popular, expandeix allò tan xocant de «som el que mengem», la de Jean Anthelme Brillat-Savarin diu allò altre també tan popular: «Digue'm el que menges i et diré qui ets».

Doncs, remenant per aquí i per allà, s'entén que molts polítics hagin fet mans i mànigues per mantenir, ressuscitar, reconvertir i augmentar la qüestionada Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) perquè, només d'aquest organisme —tan qüestionat durant els governs catalans de Jordi Pujol, i refundat recentment, que sembla que té la missió de coordinar les polítiques de transports, de residus i d'aigües dels 36 municipis de la conurbació barcelonina—, una onzena de càrrecs polítics treuen més de 300.000 euros en dietes i uns 90 alcaldes i regidors de l'Àrea cobren 800.000 euros per assistir a les sessions de govern. Així, per exemple, si un alcalde, com l'alcalde de Barcelona, percep un sou de 110.000 euros anuals, en rep pel concepte de «dietes» només d'aquest organisme, 36.800 més, per descomptat, dins de l'hora de treball d'alcalde. Diuen, a més, que les reunions en qüestió sempre són breus i de rutina, però que permeten als alcaldes i regidors que hi treuen el cap augmentar els seus sous en un 56%.

Segons dades fetes públiques, a banda del cas esmentat de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, hi ha també el del regidor barceloní, Joan Trullén (PSC), que suma 31.600 euros anuals de l'AMB als 56.400 que té de sou a Barcelona. L'alcalde de Cornellà de Llobregat, el socialista Antoni Balmón, és qui més diners percep en dietes de l'AMB, un total de 38.800 euros per 40 reunions anuals, que incrementen un 51% el seu salari de primer regidor, de 71.600 euros anuals.

El pastís de les dietes de l'AMB no fa excepcions quant al color dels polítics. Jordi Portabella (ERC) cobra 27.000 euros en dietes a més del seu sou de 98.200 com a portaveu a l'Ajuntament de Barcelona. Lluís Tejedor, d'ICV, alcalde del Prat de Llobregat, cobra un sou de 70.300 euros i 27.000 més en dietes de l'AMB. I Manuel Reyes, del PP, alcalde de Castelldefels, amb un salari de 66.400 euros, percep altres 23.300 per assistir a 18 reunions a l'any.

En total, doncs, l'Àrea Metropolitana de Barcelona es gasta 800.779 euros anuals en dietes, que serveixen per a retribuir l'assistència de 90 responsables polítics a les seves diferents sessions. Entre ells destaquen un reduït grup d'11 càrrecs públics que s'embutxaquen 333.300 euros, el 41% del total.

El consell metropolità es reuneix nou vegades a l'any i abona als seus 90 assistents entre 323 i 1.350 euros per trobada.Totes les altres comissions i juntes no duren més de mitja hora. La junta de govern, que celebra reunions quinzenals, paga als seus 17 membres de 798 a 1.233 euros per sessió. La comissió informativa es reuneix nou vegades a l'any i s'abona per cadascuna d'elles 176 euros als 74 assistents, la mateixa quantitat que perceben els 7 membres de la comissió de comptes per les seves dues sessions anuals. Finalment, la junta de portaveus remunera amb entre 967 i 1.937 euros els seus cinc membres.

L'excusa de mantenir aquestes dietes és que qualsevol dels càrrecs polítics només pot rebre oficialment un sou públic. És a dir, si un alcalde és també parlamentari, ha d'escollir entre un sou i l'altre. I les dietes fan la resta. Un cas similar al de l'Àrea Metropolitana de Barcelona és el que passa a les encara vigents Diputacions. La de Barcelona, també té dietes establertes pels seus membres: Vint-i-un dels 51 diputats que la integren perceben 2.100 euros mensuals per assistir a un ple (que a vegades dura només 10 minuts) i a una comissió informativa (que té una durada aproximada de mitja hora). La Diputació de Barcelona comptabilitza uns 600.000 euros anuals pel concepte d'aquestes dietes polítiques. Això sense comptar que la Diputació de Barcelona paga el sou a una vintena de càrrecs que han renunciat als salaris municipals. Les nòmines polítiques de les Diputacions van de 53.100 euros (el cobren tres diputats) a 83.500 euros (16 diputats), per passar a 96.900 euros (11 diputats) i saltar als 115.700 euros (el president de la Diputació).

Podriem continuar per tots els ajuntaments, tots els consells comarcals, tots els organismes municipals, tots els organismes intercomarcals, per la Generalitat de Catalunya, per les autonomies de l'Estat, pels ministeris, pels despatxos del govern central, pels passadissos i cambres de la casa reial... ¿qui s'estranya, doncs, que el dèficit institucional estigui pels núvols, que les arques públiques criïn teranyines i que, com sempre, els que les han d'alimentar han de ser els pobletans, ajupint l'esquena i eixorcolant amb l'aixadell el polsim de terra que encara els queda a la butxaca? A aquests sí que no els queda altre remei que fer règim i estar a «dieta» permanent! Per això, quan senten parlar que els polítics cobren «dietes», se'ls eixampla el cor i exhalen amb aires patriòtics: «Dietes d'uns quants, consol de molts!»

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |