«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 121 - Desembre 2011

Mama, ¿com es fa per ser president de banc o caixa?
No juguen a futbol, almenys que se sàpiga, però les seves Parkers, amb les quals signen xecs, acords i decisions, es valoren com si fossin cames de jugadors de lliga de campions. Mentre s'està especulant sobre com tots ells faran desaparèixer els bancs i les caixes sebollint tots els productes tòxics que han acumulat en totxo per la seva golafreria i pel seu engany a la gent treballadora en un banc que seria com una mena de cementiri de residus financers, i també mentre es freguen les mans després de rebre carretades de diners públics per tapar els seus forats i evitar una catàstrofe econòmica, els banquers de més pes s'han adherit al que els mig exigia el Banc d'Espanya perquè fessin públics els sous dels seus directius —i això que el Banc d'Espanya no té un gendre que faci pessigolles com és el cas de la casa reial— i escampessin sense vergonya quina és una de les causes que l'aixeta del diner s'hagi assecat i les comissions dels seus serveis s'hagin encarit a la vegada que els interessos dels estalviadors s'han anat migrant.

Les dades, doncs, fetes públiques coincidint amb les noves mesures de retallades del nou govern central, per demostrar que on mengen els grossos ni les deixalles hi poden escurar els petits, són d'abast de qualsevol curiós, ni que sigui per començar a mirar-se els banquers amb altres ulls i entendre que el crac no és culpa dels deutes dels de baix sinó dels feixos de bitllets que els sobren als de dalt.

Heus aquí, doncs: el senyor Rodrigo Rato, president de Bankia, ha tingut durant l'any 2011 remuneracions abans d'impostos per 2,34 milions d'euros per pilotar una entitat amb uns actius de prop de 300.000 milions d'euros i que es troba en ple sanejament. Rato té uns ingressos similars als del president de La Caixa, Isidre Fainé, que cobra 2,6 milions, però inferiors als de Francisco González, del BBVA (5,3 milions), i Emilio Botín, del Santander (4,9 milions).

En el cas d'Adolf Todó, director general de Catalunya Banc, ha tingut durant el 2011 remuneracions en metàl·lic per 823.000 euros, a més d'aportacions al seu pla de pensions per 579.000 euros. Todó, que va arribar al 2008 al que llavors era Catalunya Caixa, acumula en el seu pla de pensions gairebé 3,5 milions d'euros. Disposa, a més, d'una assegurança de vida que el 2011 ha suposat un cost per a l'entitat de 139.000 euros. En definitiva, tot plegat puja a 1,55 milions d'euros. Però, a més, disposa també d'una compensació de 7,3 milions en cas de cessament, que li comportaria la pèrdua del pla de pensions excepte a partir dels 60 anys, quan ell podria optar per la prejubilació. Un esquema de retribució igual és el que està dissenyat per a la seva mà dreta, Jaume Massana, que ha tingut un salari en metàl·lic de 618.000 euros, a més d'aportacions al seu pla de pensions per 186.000 euros.

Per la seva banda, el director general d'Unnim, Jordi Mestre, ha tingut l'any 2011 una retribució de 540.000 euros, a més d'aportacions a plans de pensions per 341.200 euros. El principal directiu d'Unnim acumula una mica més de 2 milions en el seu pla de pensions. Caixa Penedès, integrada ara en l'aliança BMN, ha hagut d'indemnitzar el seu exdirector general Joan Caellas amb 1,3 milions d'euros, ja que l'agost passat va abandonar l'entitat. Manuel Troyano, que va agafar llavors les regnes de la caixa amb seu principal a Vilafranca del Penedès, va ingressar 506.000 euros fins al desembre, quan va ser despatxat per suposadament haver-se atorgat pensions milionàries a l'esquena del consell. Un cas que també afecta Caellas i el fins també fa poc president de Caixa Penedès, Ricard Pagès, que hauria rebut el 2011 una remuneració de 705.000 euros. El president de BMN, Carlos Egea, ha guanyat 456.000 euros el 2011 i disposa d'un pla de pensions per 2,15 milions d'euros.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |