«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 141 - Agost 2013

«El cigaló de la República»
La nova programació radiofònica catalana, amb calendari cada vegada més europeïtzat per la rabiosa competència i amb inici a toc de campana del primer dia hàbil de setembre, té la continuïtat una mica avorridota de RAC1, com si a can Godó se'ls haguessin enterbolit de cop i volta les idees, i els lleus recanvis de Catalunya Ràdio, després de la marxa dels matins de Manel Fuentes, aquell noi que durant uns anys s'ha llevat, diuen, a les 4 de la matinada, deixant dona i criatures amb les lleganyes als ulls i al catre de casa. És curiós que el paper de bon pare faci canviar un liderage radiofònic i que se substitueixi per la pròxima líder, Mònica Terribas, potser sense pensar que, d'aquí a uns anys, la noia confessarà a l'audiència que el paper de bona mare és més fort que la patriòtica salutació «Bon dia, Catalunya» que es disputa tothom i que ja no sap ningú qui el va inventar sense patentar, quan la Dictadura prohibia de dir-ho i el desaparegut Salvador Escamilla se'n reia del règim tant com podia amb estratègies subterrànies de micro.
Però la graella de Catalunya Ràdio d'aquesta nova temporada deixa més perles per a l'anàlisi. D'entrada, la filtració —advertim que és una filtració i que caldria que algú ja l'hagués confirmat o desmentit— que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) havia posat el llistó salarial dels matins pràcticament al nivell del diari ARA. És a dir, que d'una filtració s'obté una altra informació interna —en un país petit on cada dia es pon el sol és difílcil aguantar un secret— i és que la periodista i exdirectora de TV3 i exconsellera delegada de l'ARA, Mònica Terribas, ingressarà una quantitat fixa de 240.000 euros cada temporada —al marge, diu la mateixa filtració, dels col·laboradors del programa matinal, que correran a càrrec de l'empresa, o sigui l'erari públic, que paga les hertzianes de Catalunya Ràdio—, quantitat que supera els 200.000 euros, diuen, més algun complement, que ja s'enfaldillava en els pocs mesos de ser al diari ARA.
Aquests ingressos de Mònica Terribas —una picossadeta de no res tenint en compte els pressupostos prorrogats del govern català sense ingressos segurs i els afeblits que es vaticinen per al 2014— diu també la mateixa filtració que es podrien veure incrementats per un seguit d'incentius vinculats a l'audiència, el més important dels quals seria la recuperació del lideratge als matins —grrrr, grrrr...—, cosa que representaria, en aquest cas, un augment fins a la ratlla dels 400 mil euros. Tenint en compte que Mònica Terribas s'ha emportat mitja dotzena de personal de l'ARA com a col·laboradors dels matins i que l'hora de més de durada del migdia la cobriran els també socis de l'ARA, Minoria Absoluta amb els seus gags de Polònia i Crackòvia, la jugada fa una certa olor de socarrim.
Són quantitats, les que es remenen, que, en moments com els actuals, sonen a pel·lícula de terror. O millor dit, a cinisme insolidari. Qui és el culpable d'aquest cinisme insolidari sobre la grapejada a la caixa pública és difícil d'establir-ho: ¿l'amo o el treballador? Esclar que, si a la majoria de polítics que tenen la clau de la caixa no els cau ni el barret ni la cara de vergonya dels sous que s'embutxaquen mentre clamen per les retallades i l'austeritat dels seus votants, ¿per què li hauria de caure el barret o la cara de vergonya a una professional del periodisme que els dóna menjuca i verborrea cada matí perquè continuïn vivint del toll?
La sorpresa de la programació diària de Catalunya Ràdio, però, és la incorporació en franja primerenca de nit, és a dir, de les 22:00 a les 23:00 h, cada dia de dilluns a divendres, d'un programa dedicat al noble art del sexe, amb títol oriental: Les mil i una nits i amb presentadora el currículum de la qual s'ignora si acredita els coneixements suficients de la matèria. L'escriptora Maria Pau Janer torna així a les ones catalanes —a les Illes van maldades amb mitja cúpula engarjolada— amb un programa que el director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, es treu de la màniga —per no dir, amb perdó, de la bragueta— en un temps que superada la primera dècada del segle XXI ja fa tuf de naftalina.
Si als anys vuitanta del segle passat, quan va néixer Catalunya Ràdio i el coneixement de les arts sexuals eren tabú, s'hagués proposat un programa d'aquesta mena, hauria estat aplaudit i ben vist com a tendència progressista. Però des dels vuitanta ençà no només ha plogut molt sinó que s'han consumit bilions de preservatius i els secrets del sexe han estat banalitzats fins a tal extrem per canals televisius i radiofònics de tota mena que una nova aportació, pel molt seriosa que es vulgui, tira a programa de la iaia, amb disculpes a les iaies, que no en tenen cap culpa.
El qui l'ha clavada, només feta la presentació de la programació de Catalunya Ràdio, ha estat el radiofonista i escriptor Joan Barril que ha hagut de sacrificar una hora del seu programa El cafè de la República per cedir-la a Les mil i una nits. Joan Barril, amb humor i bonhomia, ha dit que el seu programa, que passa a tenir només una hora, es podria dir, des d'ara, El tallat de la República. Però, des d'aquest racó felí, ni que només en siguem quatre, encara pensem que es pot anar més lluny i la proposta és que el programa es rebategi El cigaló de la República. D'aquesta manera mataríem dos pardals —ai, les connotacions sexuals!— d'una follada: per una banda es reobriria la vella polèmica de taverna sobre la idoneïtat del «cigaló» i, per l'altra, estaria que ni fet a mida per lligar amb el programa que li va al darrere sobre sexe. Imaginem-nos aquest comiat barrilaire: «I aquí acaba, per avui, el cigaló de la República, però no tanquin l'aparell i que cadascú desvetlli el seu cigaló particular perquè de seguida comença l'hora del sexe... republicà, esclar!» I tot això a Catalunya Ràdio, la ràdio, des d'ara, amb Sexe Nacional de Catalunya. Només falta que es promocionin preservatius amb estelada.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |