«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 146 - Gener 2014

«Un país amb territoris, uns territoris sense país»
Des de fa un cert temps, una nova terminologia física s'ha escampat a través dels mitjans de comunicació catalans, sobretot en boca dels joves i les joves del temps, anomenats altrament i per inèrcia, "homes del temps". Alguns d'ells i elles, sembla que angoixats i acomplexats per la situació social i política de l'indret on viuen i treballen, si poden, s'adrecen als espectadors i oients, quan han d'esmentar el país del qual parlen —Catalunya o els Països Catalans— amb l'eufemisme "territori".
La terminologia ha pres tanta força que arriba un moment que, per no dir "país", tot és "territori", i els oients o espectadors es troben que no només tenen un país que conserva la distribució provincial i antigeogràfica de temps reculats —Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona— sinó que tenen un país ple de territoris que haurien de ser nomenats comarques que estan dins d'un país que anomenen territori. És així com, mentre esperen el dret a decidir, o no, van fomentant la idea davant d'uns mapes acolorits i bellugadissos que som en un país amb molts territoris, però que ens movem per un grapat de territoris que no tenen país.
La confusió fa anys que dura, tants com des que als anys vuitanta del segle passat es va crear la Televisió Catalana i els "homes del temps" van haver de crear una terminologia que en cap moment va prescindir, com dèiem, de la demarcació "provincial" forana i heretada del franquisme. És d'aquesta manera que hem arribat a tenir muntanyes, costes i comarques "gironines", "barcelonines", "tarragonines" o "lleidatanes", al costat de nomenclatures com les Illes o el País Valencià, que tan sovint posen els pèls de punta dels governants d'aquestes altres parts dels Països Catalans.
Però l'abús actual del "territori" ha superat qualsevol d'aquestes confusions anteriors. Tan aviat se'ns diu que el territori és tot el país, com que hi ha multitud de territoris escampats dins del territori, que tenen problemes de carreteres, infraestructures, seguretat ciutadana o deficiències sanitàries. El desgavell és tan gran que sembla com si cada vegada que s'hauria de dir clarament "país" un follet els fes mossegar la llengua. I qui sap si aquest follet no és un llibre d'estil de circulació interna o un subconscient que ve d'una educació basada en la immersió de la llengua però equivocada en el contingut.
Esclar que, quan els "homes del temps" —i també les "dones del temps"— es troben davant d'aquells mapes llargaruts que van de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i no saben com anomenar-lo, fan anar la mà amunt i avall, com el frare del calendari ancestral i, si l'encerto l'endevino. Avui pluja, demà vent i, si no falla, l'endemà cel rogent. I és que el "territori" és meteorològicament parlant molt divers.

Nota: El setembre del 2014, s'ha constatat que, amb l'inici de la nova temporada, pràcticament ha desaparegut el terme "territori" dels butlletins del temps de TV3 i s'identifiquen molt més les comarques i els termes geogràfics. Els Quatre Gats, modestament, se'n congratulen.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |