«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 147 - Febrer 2014

Publicitat: diví tresor!
La pitjor temporada de la televisió catalana és la que s'està vivint amb les tongades de vagues intermitents que fan que es perdi audiència i que els espectadors, tan poc fidels que ni és queixen, vagin saltant d'un canal a un altre oblidant-se de quin és el seu preferit. TV3 i els seus canals satèl·lits s'està jugant el futur. Al costat del conflicte de caire laboral que es viu en el si de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a causa del dèficit arrossegat i de les retallades pressupostàries cal afegir la política d'externalització de la publicitat de la cadena que, per reblar el clau, ja han aprovat en un ple del Parlament de Catalunya els tres partits que difícilment es posen d'acord en altres qüestions. Així, doncs, per obra i gràcia de CiU, PP i PSC, la publicitat de la televisió catalana passarà a mans, amb tota probabilitat, del grup Godó, promotora del canal 8TV, considerat la seva competència més pròxima. És per això que els periodistes i tècnics de TV3 han posat el crit al cel... Però fa la impressió que el cel no hi entén gaire, en qüestions de marquèting publicitari.
Si les informacions no són tergiversades amb mala intenció, les veus internes de la casa diuen que TV3 haurà de pagar 16 milions d’euros al Grup Godó —gairebé es descarta que sigui el grup Zeta l'escollit— si finalment 8tv es fa amb el contracte per gestionar la comercialització dels anuncis de la cadena pública. Aquest cost, segons les mateixes fonts, s'han de fer efectives entre tres i sis anys depenent de si es prorroga el contracte o no.
Es dóna el cas que l'actual el director de TV3, Eugeni Sallent, va estar vinculat al Grup Godó des del 1999, quan va ser nomenat director de Radiocat XXI, empresa que gestiona les emissores RAC-1 i RAC 105. El seu nomenament ja va aixecar sospites sobre la imparcialitat amb la qual s'havia actuat i, sobretot, sobre una progressiva cessió d'espai televisiu català al privat del Grup Godó, un dels preferits del govern català a l'hora de concedir ajudes quantioses o contractes saborosos.
És per això que val la pena tenir en compte els sis punts que els treballadors de Televisió de Catalunya han fet públics en un comunicat en relació a aquesta qüestió. Qui avisa no és traïdor. I ells avisen. Ah, i sense "deu minuts de publicitat" ni el rètol de "tornem ara mateix":
1. Els responsables de 8tv tindran les noves graelles de programació abans que ningú. Això significa que tindran la informació detallada i privilegiada sobre la seva principal empresa competidora.
2. La cartera de clients i la contractació dels anuncis de TV3 estaran en mans d’una empresa competidora, 8tv, i aquesta s’ho farà valdre.
3. Els treballadors del departament comercial podran ser acomiadats un mes després de l’externalització. Seran subrogats a l’empresa guanyadora i allà tindran, en teoria, les mateixes condicions que a TV3, però les condicions d’externalització permeten acomiadar els treballadors.
4. La cúpula de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) està portant el procés amb el màxim secretisme possible. Per exemple, van intentar impedir que els treballadors poguessin estar presents a l’obertura de les ofertes de les dues empreses licitadores, un tràmit que per llei ha de ser públic.
5. TV3 en cap cas no pot sortir beneficiada de l’externalització del seu departament comercial, però si que hi haurà algú que en sortirà molt beneficiat: el Grup Godó i la seva televisió, 8tv.
6. Brauli Duart, en solitari serà qui decidirà el resultat de l’externalització del departament comercial.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |