«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 149 - Abril 2014

«El tallo i la tija»
De l'esperpèntic espectacle sobre com fer malbé en un dia allò que ha costat trenta anys se n'encarrega com a protagonista principal el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, àlies teessajotacé, que a través dels seus membres, potser per alguna frustració escolar d'infància en escoles massa estrictes i poc democràtiques, no atura la seva opció per fer miques el sistema d'immersió lingüística que, contràriament al que alguns poden pensar, no ha imitat cap model satisfactori sinó que ha inventat un model a imitar, reconegut per bona part d'Europa i potser el món sencer. Però Catalunya, com aquella Espanya que semblava que ja havia passat, és diferent i les males herbes no acaben de morir mai, ni que les ruixis amb Roundoup cada primavera.
De tot aquest afer, ha quedat una frase en boca de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, defensora com una mena de Casanova del 1714, de l'ús de la immersió lingüística en els centres educatius catalans, peti qui peti... fins que peti, esclar. La frase en qüestió porta a l'escola del postfranquisme quan centenars de mestres i mestresses, juntament amb centenars de pares i mares, maldaven per refer una llengua vehicular de l'educació que havia estat bandejada a cops de bandera. Es tracta de: El tallo i la tija. Amb aquesta comparació tan senzilla, la consellera resumeix el que significa rebre l'educació en la llengua de casa o rebre-la en la llengua d'una casa veïna.
Mentre qualsevol pagès no dubtava a finals dels anys setanta del segle passar d'anomenar "tija" aquell tros de la planta tendra, de forma cilíndrica, que porta a les fulles, els llibres anomenats aleshores de Ciències Naturals pregonaven el "tallo" com a substitut del parlar de casa.
El que els membres del teessajotacé potser no saben és que la tija ve de l'arrel i fa de transmissora de la vida de sota terra fins a la punta de la planta que mira al cel. Massa poètica per a persones educades entre tractats de dret i matèries abstractes que no acaba d'entendre mai ningú. És més clar el llenguatge del pagès que el del magistrat. De la mateixa manera que, com diu la veu popular, és més savi el pagès que el doctorat.
Però la saviesa no sempre es mesura per la coherència i el sentit comú sinó que acostuma a emparentar-se amb discursos enfarfagosos i pedants que s'emparen sovint en la llei establerta com si la llei pogués impedir que el pagès anomenés "tija" allò que els llibres posfranquistes anomenaven "tallo".
Aquest abril, doncs, el teesajotacé ha desestimat els recursos presentats pels cinc centres escolars catalans instats a destruïr la immersió lingüística i aplicar l'aleatori 25% d'hores de classe en espanyol, arran de la sol·lícitud d'un pare, o mare, de cadascun d'aquests centres. És a dir: cinc famílies que representen cinc estudiants contra un milió i mig d'estudiants catalans.
Que la justícia es posi al lloc de l'ensenyament i que ho faci només per qüestionar el model d'escola catalana en llengua i continguts forma part de l'herència de l'imperialisme lingüístic en nom de vés a saber quina doctrina dictada des de fora.
El teessajotacé ha desestimat els recursos presentats pels cinc centres d'ensenyament i els obliga, així, a aplicar el 25% d'hores lectives en llengua espanyola amb tot l'enrenou que això representa, i encara més, a un mes i mig de l'acabament de curs.
El dictament del teessajotacé posa com a límit per aplicar aquesta fórmula en els centres esmentats, el 2 de juny, dilluns, just quinze dies abans de l'acabament de curs i de les festes escolars. Precisament quan moltes de les tiges plantades durant el curs als patis dels horts de les escoles verdes hauran crescut i s'hauran fet grans mirant cap al cel. En cinc centres escolars de Catalunya, cinc alumnes, per capritx de les seves famílies i per imperatiu legal del teessajotacé, hauran d'aprendre que aquell cilindre tendre és un "tallo". N'hi ha per tirar un bon tros de tall, o de tija, a l'olla!

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |