«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 163 - Juny 2015

«Marits i mullers... i tot en comú!»
Si mai sou alcalde o alcaldessa, tingueu en compte que es pot canviar d'auto, eliminar els vidres foscos de seguretat del cotxe oficial, portar bossa de mà penjada al coll com si s'anés al mercat en comptes d'una inauguració, fer servir el metro si convé sense pagar i assistir als actes públics en un tricicle de lloguer i amb un esclau ecològic pedalant si cal. Però el que no es pot fer és deixar astorats i garratibats els altres regidors i regidores que ingènuament us hagin donat el seu vot a la investidura pensant que xuclarien xupa-xup quan comencen a veure que amb prou feines els deixeu el palet per llepar.
No han fet falta gaires dies per constatar el que ja se sabia: que el poder potser no corromp però sí que enllepoleix. Quan encara es en fase plena la lluna de mel del principal ajuntament de Catalunya, les primeres pedres al fetge han començat a remoure's en el ventre polític de l'oposició constructiva, com els agrada autoanomenar-se, del consistori barceloní. Les feines de confiança i assessoria donades a marits i mullers (o companys i companyes sentimentals) d'alguns dels regidors i les regidores de Barcelona en Comú han encès els pilots d'alerta. I les justificacions al·legant que tals llumeneres no els contracta l'Ajuntament encara enrareixen més la desconfiança popular: ¿si és així, d'on treu els fons Barcelona en Comú tenint en compte que la formació surt del no-res i que el seu codi ètic té més pinta d'oenegé repartidora que de partit polític recaptador?
El presumpte malestar en el cos de la guàrdia urbana barcelonina, el desconcert entre els promotors d'hotels de luxe com els de la Torre Agbar o el Deutsche Bank i les asfíxies econòmiques d'entitats com els Lluïsos de Gràcia i el Club Natació Barcelona, que esperen amb candeletes que es facin els projectes inversors per poder pagar els seus elevats deutes són peccata minuta comparats amb l'enrenou dels marits (companys) de l'alcaldessa i regidora i la muller (companya) del tinent d'alcalde entrats en capella digital a la gestió municipal.
I sense abandonar el joc de marits i mullers (companys i companyes), l'escàndol literari espanyol —gens portat a primeres portades, per cert— té nom conegut: Ildefonso Falcones que, per més inri, ha fet repicar les campanes de Santa Maria del Mar, dita catedral, i buscada amb lupa pels visitants de la ciutat que havien llegit la seva novel·la històrica. Sortit d'una coneguda Escola de Lletres barcelonina, el nom de la qual no fa falta esmentar, el tal Falcones va fer un parèntesi del seu despatx d'advocat i es va sorprendre ell mateix de l'èxit del seu primer llibre. Se'n va sorprendre tant, que quan va veure que això d'escriure, contràriament al que diuen molts, es veu que sí que dóna dinerets, no va saber què fer-ne i, segons la Fiscalia espanyola, jugant, jugant, va estafar prop d'un milió i mig d'euros a la hisenda pública.
Falcones, advocat i home de lleis, és un dels personatges que es va acollir a l'amnistia fiscal del govern espanyol del 2012 amb un pessic declarat de 200.000 euros que sembla que havia tingut ben amagadets en un compte del Banco Espírito Santo de Miami, a Florida. I els d'Hisenda, que de babaus no en tenen res, van començar a rascar en les altres pàgines dels llibres de l'autor. I es van trobar que tant ell com la seva muller havien desviat, presumptament, bona part dels drets d'autor dels seus llibres cap a societats paral·leles a l'estranger.
Si amb l'amnistia fiscal espanyola postcrisi, Falcones va pagar només un 10% en impostos dels prop de 200.000 euros declarats, el cas és que Hisenda calcula que, amb els altres fons ocults i no declarats, la família Falcones —també hi ha involucrat un germa de l'escriptor que és fiscalista— hauria hagut d'arribar a contribuir a les arques públiques amb prop d'1,5 milions d'euros. Més ràpids que CEDRO —organisme presidit ara per la il·lustre Carme Riera i que des que no es fan fotocòpies ha caigut en depressió postrecaptatòria—, els d'Hisenda van trobar el forat per on Falcones havia evadit presumptament impostos: de la seva primera novel·la, 'La catedral del mar', només començar, ja n'havia venut un milió d'exemplars. Gràcies a les dades editorials, Random House Mondadori, Hisenda va saber que, entre el 2009 i el 2011, els rendiments per l'explotació de dues més de les seves novel·les, 'La mano de Fátima' i 'La reina descalza', van pujar 4,3 milions entre les vendes de l'Estat espanyol i l'estranger. Però Falcones va declarar menys de 400.000 euros, perquè ja se sap que amb el que costa un curs d'escriptura a l'esmentada Escola de Lletres barcelonina, només faltaria que després, quan publiques, hagis de pagar impostos.
La Fiscalia espanyola ha denunciat l'autor insígnia dels últims anys perquè creu que ha desviat calerons dels drets d'autor de les seves obres a països estil paradís o de poca tributació, mitjançant empreses situades a Irlanda, Xipre o la República Dominicana, fent veure que ni ell ni la seva esposa ni el seu bufet tenien res a veure amb aquestes societats.
Hisenda ho basa tot en investigacions no apòcrifes i amb fets consumats com per exemple la prova que l'habitatge de Barcelona on resideixen Idelfonso Falcones i la seva muller, el 2011, es va vendre a l'empresa Mezzanine per 1,9 milions i el va llogar el Bufete Falcones, el despatx d'advocats dels dos germans Falcones que va cedir el benefici de l'habitatge a la muller de Falcones, Carme Rosich, en qualitat de retribució d'espècies. La clau i rematada final és que l'empresa Mezzanine es va crear el 2009 i totes les ampliacions de capital van ser subscrites per l'empresa irlandesa Kurmon, que a la vegada és titular dels drets d'autor de Falcones. Bingo! No només a CEDRO li cau la bava geriàtrica pel cas Falcones sinó que el gremi escriptoril està disposat a apuntar-se en massa a un curset intensiu de l'Escola de Lletres barcelonina d'on va sortir, revisat i corregit, l'autor, per ensinistrar-se en el noble art de convertir els pans dels minsos drets d'autor en peixos ben peixats. Estan segurs que amb el professorat que hi ha ells ho sabran fer millor que en Falcones i que Hisenda no els enganxarà.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |