«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 179 - Octubre 2016

Les cendres dels diacrítics
Feia dies que no se signava un manifest. Per sort, el drama de la incineració dels diacrítics, provocat per la secularització filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), ha facilitat que la crème de la crème de la intel·lectualitat catalana hagi esmolat la Parker i hagi estampat, via formulari de Google, en memòria de Jaume Vallcorba, aplegada en Cercle, el seu desacord amb la decisió manu diacrítica dels filòlegs oficials del regne —perdó, de la república!— que han reduït el centenar i escaig llarg de mots diacrítics pompeufabrians a catorze de pelats més un d'indultat a última hora perquè tenia enxufe oficial de l'Incasòl, àlies Institut Català del Sòl (no pas del Sol!).
Heus aquí els diacrítics supervivents (ep!, fins a nova ordre): «bé, déu, és, mà, més, món, pèl, què, sé, sí, sòl, són, té, ús, vós». De les cendres de tots els altres, fins i tot la crème de la crème no tan secular del Vaticà ha ordenat també manu diacrítica que s'ha acabat d'escampar-les per terra, mar i aire, amb l'urna funerària inclosa. I no perquè les cendres en qüestió siguin contaminants com ho són les urnes, a excepció de les ecològiques, sinó perquè els columbaris construïts en les criptes de moltes de les esglésies costen un ronyó de mà d'obra i convé que els seguidors i simpatitzants de l'Església Catòlica en comprin o lloguin a manta per si l'ànima dels difunts vol sortir a fer un tomb.
Però més de 2.500 vallcorbians, doncs, els del manifest del Cercle Vallcorba signat a Google, entre altres plataformes de Change.org que és millor no anomenar, no estan per columbaris diacrítics i han demanat a la filologada de l'IEC que no facin l'enze, cosa que a la filologada en qüestió els ha semblat una protesta contra la seva autoritat i se l'han passada pel folre més diacrític de tots els folres que s'accentuen i es deixen d'accentuar. La diacrítica polèmica ha superat el debat del procés d'independència, del govern d'Espanya sense funcions, del K.O. socialista i de les escortes de caps de l'oposició del govern català com la de C's que no saben el que diu que ja sap tothom sobre el que passa a Catalunya.
Entre tanta conya diacrítica, que no té res a veure amb la marinera, parla per si sola, acompanyada de música, una sàtira youtubera, creació de l'actriu catalana Clara Moraleda, àlies Leopolda Olda, dagolldagomiana i criatura innocent amb el personatge de Fanny del musical «Scaramouche», que comença davant la portalada del casalot de l'Institut d'Estudis Catalans cantant contra la mesura ortogràfica, acompanyada d'una colla d'adolescents que no volen oblidar la memòria dels diacrítics que tants mal de ventre en hores d'exàmens els ha fet passar i proclamen que són amants del català. Que els vagin darrere amb un diacrític sonant!

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |