«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 186 - Maig 2017

«El Desconsol» de la catorzena paga... solidària
La solidaritat entre tots els membres del Parlament de Catalunya és una rara avis. Tan rara avis que només s'esdevé en moments emblemàtics i plens de tendresa com el de l'aprovació per unanimitat de la recuperació de la catorzena paga dels senyors diputats i senyores diputades després d'haver estat abolida, arran de les retallades, cinc anys enrere, el 2012, quan la crisi ja estrenyia de debò el poble ras i després que els mateixos diputats i diputades haguessin renunciat a treure-se-la dels seus ingressos dos anys abans. Per sortir al pas de les crítiques “populistes” que pogués provocar aquest acord parlamentari, la mesura ha incorporat una reducció del 21%, repartida en tres anys a un 7% per any, fins al 2021 de les dietes per desplaçament que cobren els senyors diputats i les senyores diputades que tenen la residència habitual fora de Barcelona. Aquest són d'aquells acords —la festa porta data del 22 de maig— que no retransmeten en directe els canals de televisió ni són de carn de telenotícies. No fos cas que el “galliner” —integrat per aquelles sofertes i estafades viudes, aquells jubilats sisplau per força anticipats o aquells menestrals o autònoms que cobren una pensió mínima amb la revalorització del 0,25% anual— s'esvalotés.
Expliquem-ho perquè això no passi: El reglament del Parlament de Catalunya atorga als diputats i diputades de cada legislatura el cobrament d'un sou fix i un complement variable sota l'excusa d'una estranya indemnització pel risc de la seva funció, amb uns barems i unes quantitats que es decideix sobre el pressupost de cada exercici.
En aquesta legislatura, cada membre del Parlament de Catalunya té un sou brut mensual fix de 2.871,57 €, una quantitat que va pujant en relació a les assistencies a comissions i feines extres que tenen cadascú. Per exemple, un portaveu de partit s'embutxaca un sou fix de 2.809,14 € bruts mensuals i un complement variable de 2.817,34 € bruts.
A més, si el membre en qüestió té la xamba de viure fora de Barcelona, té dret a les dietes per desplaçament ni que siguin de cada dia per traslladar-se des de la seva residència habitual a la Ciutadella i viceversa. Això, que en la majoria de casos es podria fer en transport públic per comprovar, a més, l'estat de la qüestió, té xifres concretes que canten així: l'any passat, aquestes dietes podien pujar a més de 20.000 € bruts anuals per cada parlamentari o parlamentària amb residència a l'àrea metropolitana de Barcelona. I si la xamba encara els fa viure més lluny, és a dir, en una població situada a 191 quilòmetres o més de Barcelona, les dietes pugen a més de 28.000 €. Si fem el càlcul de la reducció del 21% en tres anys, surt que les famoses indemnitzacions que ningú ha qüestionat des que es van incloure el primer dia amb la recuperació de la democràcia —mentre altres treballadors s'han de desplaçar cada dia entre embussos o retards ferroviaris a càrrec de la butxaca pròpia— baixaran el 2021 aproximadament a 15.800 € per als metropolitans i 22.120 € per als extrametropolitans.
Un acord unànime com aquest es mereixeria que després de la sessió d'aprovació, tots els afavorits es reunissin al Parc de la Ciutadella, al voltant del parquet dels nenúfars d'El Desconsol, si fa bon temps, per celebrar-ho amb una bona xocolatada... i si el pressupost públic del Parlament de Catalunya per a piscolabis hi arribés, amb xurros i tot! La catorzena paga dels senyors diputats i les senyores diputades bé s'ho mereix, i arribar a un sou anual brut fix de 40.000 € més les dotze dietes mensuals que fan 24.000 € de propina —sense que ningú exigeixi resultats— només per aixecar el dit i tirar-se els plats pel cap, potser un dia acabarà consolant del tot la pobra noia d'El Desconsol de Josep Llimona, que ja fa massa temps que, ves per on, jeu la “mona” sense dir ni “llima”.

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |