«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 199 - Juny 2018

Torna l'oncle d'Amèrica
El criteri d'inversió ja no passa només per adquirir l'accionariat d'indústries, cellers de xampany, immobiliàries o altres herències seculars familiars ben avingudes o en permanent conflicte. Ara els anomenats «fons d'inversió» salten a la jugular de capitals tan volàtils que sorprèn fins i tot que existeixin. Dos exemples paradigmàtics d'aquest criteri són les vendes que s'han fet de bona part del capital social de festivals tan sonats, valgui la redundància, com el Sónar i el Primavera Sound. Un i l'altre ja estan, en la seva major part, en mans de fons nord-americans.
El fons nord-americà Providence ha adquirit una participació majoritària d'Advanced Music, l'empresa propietària i organitzadora del festival Sónar i el congrés tecnològic Sónar+D. L'operació s'ha articulat a través de Superstruct Entertainment, un vehicle de Providence creat el 2017 per agrupar marques d'entreteniment centrades en festivals i en nous conceptes d'oci. Encara que Providence no ha donat a conèixer ni l'import ni la grandària de l'operació, s'estima que el fons nord-americà s'ha fet amb el control d'entre el 60% i el 80% del capital d'Advanced Music entre 15 i 20 milions d'euros. Després d'aquesta operació, l'equip fundador i directiu d'Advanced Music seguirà al capdavant de la companyia, que el 2016 va aconseguir una facturació de 7,5 milions d'euros i compta amb una plantilla estable d'unes 25 persones.
Superstruct Entertainment ja havia adquirit anteriorment altres esdeveniments artístics per donar-los una dimensió global, com el Sziget de Budapest (Hongria) o el Row, discoteca i promotora espanyola de música electrònica. El festival Sónar, que aquest any ha celebrat el seu 25 aniversari, va superar en aquesta edició els 120.000 assistents i el 2017 va facturar 9,5 milions d'euros.
I un altre fons d'inversió nord-americà, en aquest cas The Yucaipa Companies, va anunciar l'adquisició d'una part de la societat que organitza el festival Primavera Sound, un altre dels grans esdeveniments musicals de Barcelona, que aquest any ha aconseguit batre el seu propi rècord de públic, amb una xifra global d'entre 215.000 a 220.000 assistents.

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |