«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 200 - Juliol 2018

El «fatxa» de torn
Els mitjans públics catalans, sobretot la ràdio i la televisió catalanes, han patit de sempre les urpes de la pressió política que cobeja el poder, un esport nacional que es repeteix cíclicament.Aquestes urpes, però, s'han fet subtilment més evidents mentre la resta de serveis públics estaven sotmesos al control de l'article 155 —en perill de tornar per gràcia i obra del capritx i la majoria absolluta del Senat espanyol en boca de les formacions reconvertides en ultradreta— i la repressió del govern espanyol. Des d'anomenar «polítics presos» o «líders independentistes presos» als que el clam popular i el carrer anomena sense dubtes «presos polítics i exiliats» fins a autocensurar-se amb prudent vassallatge en alguns informatius evitant parlar dels símbols grocs fins a l'extrem que en un telenotícies que es feia referència a la cantada d'havaneres de Calella, el presentador es va limitar a dir que la cantada s'havia tancat amb la voleiada de mocadors, quan les imatges mostraven un insòlit i excepcional núvol groc de mocadors.
Però on més es nota la ferida que ha deixat i està deixant l'estat de repressió és en les múltiples tertúlies que programes de totes les franges horàries fan des de fa mesos parlant, esclar, de la situació política catalana. En totes aquestes tertúlies, els oients més àvids, descobriran que sempre hi ha un convidat que podríem anomenar el «fatxa» de torn. Es tracta d'un personatge que generalment sembla dialogant, però que a la primera de canvi salta com una guspira contra qualsevol afirmació o explicació que algun altre tertulià fa sobre la bondat dels presos polítics i exiliats o la legitimitat del procés d'independència.
La dedicació del «fatxa» de torn és admirable perquè fa mesos i mesos que repeteix sempre el mateix discurs —a semblança, esclar, del que fan els seus líders polítics que es mouen entre els partits ultranacionalespanyolistes que es vanten sempre de treballar per tots els catalans, però en cap moment han dit ni mu sobre els més de 2 milions de catalans que s'han expressat a les urnes amb un projecte propi.
La presència del «fatxa» de torn en els mitjans catalans no seria res excepcional perquè tothom sap que els mitjans catalans estan al capdavant dels criteris de qualitat i pluralitat —malgrat el que els detractors de «la tevetrés» diguin el contrari—, ben al revés d'altres mitjans públics espanyols —i també els privats— que, per descomptat, no han incorporat a les seves tertúlies el que podríem anomenar «l'independentista» de torn.
Mentre els impostos dels catalans serveixin per subvencionar tant els mitjans públics catalans com els mitjans públics espanyols, la presència del «fatxa» de torn en uns caldria que es compensés amb la presència de «l'independentista» de torn en els altres. Altrament, mentre no sigui així, el més adequat seria que anessin preparant la transferència de retorn de la part de l'impost que correspon als catalans, que prou falta fa per a altres qüestions de més bona salut física i, sobretot, mental.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |