«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 202 - Setembre 2018

La festa «Holi» de tardor
La tardor és temps de bolets... de bolets crescuts a l'humus del bosc... no de «bolets» d'una altra mena que deixen blaus i morats. Això fins a la tardor d'aquest any que, a les portes de la commemoració de l'1-O, els «bolets» s'han repartit a parts iguals. Uns, propinats pels mossos, i uns altres, propinats pels col·lectius que protestaven per una manifestació provocativa de policia i guàrdies civils espanyols, contrarestada amb una pseudofesta «Holi» amb pòlvores de colors, a semblança de la festa hindú, dels sikhs i altres ètnies, que a l'Índia, el Nepal o Sri Lanka celebren l'arribada de la primavera.
«Holi» també s'anomena la Festa dels Colors, i amb l'expansió de col·lectius immigrats, s'ha fet popular en comunitats no precisament índies tant a Europa com a Amèrica del Nord. Aquesta festivitat també té un altre significat cultural: és la festa en què cada individu es pot alliberar dels errors del passat, oblidar i perdonar. Aquest dia, la gent paga o perdona els deutes o reprèn el contacte amb altres persones.
Aquesta significació, manllevada pels col·lectius republicans que malden per la independència de Catalunya, pot tenir una doble lectura: ¿organitzar una festa «holi» per contrarestar una manifestació d'autohomenatge als policies espanyols que un any enrere van atonyinar gent que pretenia votar en un referèndum d'autodeterminació portava implícit alliberar-se d'algun error del passat, oblidar-lo i perdonar?
La intenció, esclar, ni que s'hi assembli, era tota una altra. Es tractava, segons la convocatòria, d'això: «No podem permetre la manifestació convocada pels cossos policials per homenatjar la violència policial de l'1-O». I així ha estat. Però els Mossos d'Esquadra s'hi han posat pel mig i no han deixat que els republicans empolvoressin els manifestants policials en un gest d'alliberar-los dels errors del passat 1-O, oblidar-los i, contràriament a l'esperit hindú, no perdonar-los.
Diuen que el «Holi» hindú primaveral és un moment màgic, d'alegria, diversió, música i dansa, però sobretot espiritual, ja que durant la vigília del festival, s'encenen fogueres com a commemoració del triomf del bé davant del mal. El cas és que el «Holi» de tardor català s'ha convertit en un ball de bastons i un exercici de com dissenyar nous uniformes dels mossos sense passar per la factoria de Desigual. Els ha agradat tant que, cofois d'alegria, ells s'hi han girat a «bolets» per complir, tal com toca, amb la tradició autèntica de la tardor.

holitardor
Imatge de la «guerra holi» de pòlvors de colors sobre el cordó dels Mossos d'Esquadra, a la cruïlla de la Via Laietana i la Plaça de l'Àngel de Barcelona, durant la protesta del 29 de setembre del 2018 contra una manifestació convocada per un sindicat minoritari, en autohomenatge a la policia i guàrdia civil espanyola que havia reprimit l'any anterior, per ordre judicial del govern espanyol, el referèndum català de l'1-O.
© Autoria anònima.
Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |