«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 209 - Abril 2019

¿A qui deu votar el veí de l'escala?
El xafardeig és símptoma de bona salut. Saber qui o què vota el veí o la veïna de l'escala ha estat sempre una incògnita. Però cada vegada menys perquè els estudis sobre els resultats electorals obren i aproximen el zoom fins a límits insospitats. I aquella informació que només era a l'abast d'uns quants —dels que se sacrifiquen en una jornada maratoniana durant prop de 15 hores amb dret a entrepà per dinar i 65 € de propina— ara és accessible per tothom.
El 28A hi va haver eleccions espanyoles —a Catalunya també perquè, com és sabut, encara no és una República independent— i els resultats han estat una sorpresa, a vegades, per als mateixos que les han guanyat. Com diu la cançó, el mon gira i gira i no sempre les grans campanyes mediàtiques mengen el coco dels ciutadans com pretenen i es pensen que poden fer.
Doncs, a hores d'ara, ja és possible saber amb detall quina ha estat la tendència mesa per mesa, és a dir, gairebé comunitat de veïns per comunitat de veïns. Agafant la zona de Catalunya amb més votants, Barcelona, es pot tenir un retrat robot de per on van els trets —perdó, els vots— en cadascuna de les meses.
Barcelona es va tenyir de groc, després que Esquerra Republicana hi va guanyar en unes eleccions espanyoles després de 88 anys d'haver guanyat les que tenien com a caps visibles Macià o Companys. La paciència és un mèrit. Per primera vegada, des del restabliment de l'anomenada democràcia —en espanyol, el terme trontolla— ERC va guanyar pràcticament a tot arreu, excepte a les zones més pròximes al riu Besòs, on van guanyar els socialistes, després de recuperar-se dels retrocessos anteriors.
El partit independentista d'ERC ha guanyat en 38 barris dels 73 que hi ha a Barcelona. S'ha imposat a tots els de l'Eixample i Gràcia, la majoria a les Corts, així com també a 6 dels 11 barris d'Horta-Guinardó, al Clot, Sant Andreu, Sants, Poble-sec, Sarrià, Vallcarca, Vallvidrera i Poblenou.
El partit nacionalista espanyol del PSC, per la seva banda, ha guanyat en 29: al Carmel, Vall d'Hebron, la Guineueta, Torre Baró, Trinitat Vella, Bon Pastor, el Raval o Sant Pere, entre d'altres. De fet, s'ha imposat a tot el districte de Nou Barris.
El partit nacionalespanyolista de Ciutadans, per la seva banda, s'ha fet lloc a la zona alta de la ciutat guanyat en quatre barris: la Bonanova, les Tres Torrres, Sant Gervasi Galvany i Pedralbes.
El partit navegant entre dues aigües, En Comú Podem, només ho ha fet en dos: al barri Gòtic i a la Clota.
I ni el partit nacionalespanyolista del PP ni el partit ultradretà de Vox han guanyat en cap barri; el PP només ho ha fet en una secció censal, de Sant Martí de Provençals, un barri, però, en què s'ha imposat el PSC.
La secció censal és la unitat més petita amb què es comptabilitzen els resultats. Barcelona en té 1.068. El groc també s'hi ha imposat. ERC va guanyar en 617; el PSC, en 365; Ciutadans, en 44; En Comú Podem, en 21; Junts per Catalunya en 20 i el PP, una. Mentre han augmentat els vots de republicans i socialistes, en Comú Podem i el PP han caigut considerablement a tota la ciutat.
Amb aquest mapa interactiu elaborat pels serveis informatius de TV3 i el 3/24 es pot veure, per exemple, un barri tenyit pràcticament d'un color, però que en una secció en concret la victòria és per a un altre. Xafardeig a la vista. Clicar i aprofundir a vista de dron.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |