«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 212 - Juliol 2019

El naufragi d'un govern en funcions


El vaixell d'Open Arms, recentment distingit amb la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya, ha tornat a actuar al Mediterrani desafiant les amenaces penals de la ultradreta italiana i les amenaces financeres de la presumpta i autoanomenada esquerra espanyola representada per un govern en funcions que es deleix per fer amoretes amb la dreta i ultradreta que li és coetània per no fer enfadar el senyor Ibex. Mentre el vaixell català d'Open Arms, en plena sortida de vacances del món del benestar, ha rescatat més de 120 immigrants en menys de 24 hores, alguns d'ells amb senyals inequívocs de violència, i també amb nadons i embarassades, la portaveu «en funcions» del govern espanyol «en funcions», només té per dir, malgrat l'amenaça de sanció de 900.000 euros amb què creien que frenarien les intencions ultraistes del vaixell català, que espera que la tripulació d'Open Arms actuï «d'acord amb la legalitat». I en la línia de tirar pilotes fora —¿Open Arms?, ¿Catalunya? ¿Medalla d'or?— no se li acut res més sinó vantar-se que les forces de Salvament Marítim espanyol van treure de l'aigua l'any passat més de 50.000 immigrants i n'han tret 8.000 més en mig any 2019. La hipocresia abasta límits insospitats de cinisme fins i tot quan la situació de governabilitat «en funcions» corre el perill d'estavellar-se en una governabilitat «en defunció».

Entre juliol i agost, el Mediterrani és la tomba de centenars de persones que fugen del seu estat de misèria i persecució. La resposta europea davant d'aquest fenomen ha estat —com sempre— la de posar-se les ulleres negres que té guardades per a ocasions com aquesta i esquitxar amb uns quants milions d'euros presumptes guardians fronterers per aturar l'allau sense que ningú no hagi justificat fins ara la bona finalitat d'aquestes ajudes.

L'Open Arms catalana ha tornat a fer rescats al Mediterrani malgrat l'amenaça del govern espanyol. Sí, el mateix govern que es va estrenar amb una performance al port del País Valencià desembarcant un vaixell ple de refugiats! Open Arms, després de recollir més de 120 immigrants en menys de 24 hores, ha tornat a buscar un port per desembarcar-los. A l'amenaça que té del govern espanyol, cal afegir-hi l'amenaça de la ultradreta italiana amb una sanció de 50.000 euros —l'espoli financer és a l'ordre del dia— i l'ordre de requisar el vaixell si entra en aigües territorials —això, esclar, en una Europa presumptament unida!

Open Arms, que venia del port italià de Siracusa on havia atracat per rellevar la tripulació i resoldre alguns problemes tècnics de manteniment del vaixell, diu que el rescat s'ha fet perquè la barcassa en la qual anaven els immigrants estava a punt de naufragar, apel·lant així al dret marítim internacional de salvament i l'obligació de socórrer en cas de naufragi. Atenent a aquesta situació, i davant el silenci còmplice amb la ultradreta italiana del govern espanyol «en funcions», la Generalitat de Catalunya —malgrat que disposa de pocs ports amb competència pròpia— ha ofert a Open Arms la seva disposició a acollir els rescatats del «naufragi». Una mostra més de la diferència subtil que hi ha entre governar un imperi i governar una aspirant a república.

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |