«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 215 - Octubre 2019

La crítica, la paròdia, l'humor i la sàtira han mort.
Visca la crítica, la paròdia, l'humor i la sàtira!Doncs vet aquí que encara no ho hem vist tot. Faltava veure que els sindicats dels Mossos d'Esquadra fessin com els seus col·legues policies espanyols i se sentissin ofesos per l'humor. Uns intentant enviar a la foguera un còmic sobre els fets de l'1-O i els altres intentant apagar l'humor inofensiu de dos programes de TV3 d'una mateixa productora, «Està passant» i «Polònia». Però tot això no tindria més importància si no fos que la denúncia dels sindicats dels Mossos es va fer extensiva també sobre el grup Manel original que va ser parodiat amb una de les seves músiques per una lletra satírica. Increïble! La imitació dels Manel ha excitat més la justícia i els mossos que veure falses fogueres de Sant Joan amb contenidors als carrers de Barcelona el mes d'octubre.

La notícia més que surrealista es refereix al sindicat de funcionaris CSIF (el que aplega diferents cossos dels Mossos d'Esquadra) que ha denunciat TV3 —¿no és la seva, doncsuto?— davant de la Fiscalia espanyola per presumptes delictes d'odi i injúries a funcionaris públics amb publicitat que s'haurien comès en els programes «Està passant» i «Polònia», de la productora Minoria Absoluta. En concret, l'entitat denuncia un gag de l'«Està passant» en què es comparava els Mossos d'Esquadra amb gossos —en cap moment la imatge els identificava com a tals—, i la paròdia que el «Polònia» va fer de la cançó dels Manel, «Boy band», convertida en «Poli band». Segons els mossos denunciants —¿un cos públic i de seguretat no es podria limitar a la seva feina?—, cap dels dos esquetxos no es pot emparar en els criteris de la llibertat d'expressió, un criteri, esclar, que sempre depèn del color com es mira o de qui el mira.

La denúncia ve de l'autoanomenada Trisindical dels Mossos, que agrupa el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), el Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) i el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), i de l'Associació de Comandament de Policia de Catalunya (COPCAT). Els fets van tenir lloc el 16 d'octubre (dos dies després que es fes pública la sentència del Procés i que comencessin els aldarulls a Barcelona i altres ciutats catalanes), durant la secció que a l'«Està passant» presenta l'humorista Magí Garcia, conegut com a Modgi. El col·laborador va assegurar que, en comptes de referir-se als aldarulls, parlaria «de gossos», però tota la secció va jugar a l'equívoc entre aquests animals i els Mossos (sempre que els espectadors ho sabessin interpretar així). Garcia va assegurar que hi ha gossos «molt agressius, rabiosos, analfabets». I va afegir: «Tu penses que aquest gos està allà per protegir-te, però potser et borda, et mossega o et dispara bales de foam o pilotes de goma», va dir, i va acabar atribuint la culpa del seu comportament «als amos dels gossos». I aquí sí que va mostrar una fotografia del conseller d'Interior, Miquel Buch. Tot plegat, esclar, enmig de l'ambient escalfat que es va produir aquella setmana amb intervencions violentes de manifestants no defensables i d'altres intervencions tampoc defensables dels cossos policials, tant els espanyols com els mossos.

Pel que fa al gag del «Polònia», es va emetre el 24 d'octubre, dins d'un capítol especial dedicat a les reaccions a la sentència del Procés. Entre altres coses, la versió paròdica de la cançó de Manel deia: «M'han gravat moltes vegades cometent una agressió / Carreguem contra els dels llaços fins que n'hi ha un d'acorralat. / No ens distreu que aixequi els braços o que estigui agenollat / Puc atropellar un indepe i quatre ulls ja els hi hem buidat / Ja no hi ha cap discrepància entre mosso i nacional: quan parlem de trets d'hòsties tots dos ho veiem igual».

Segons el sindicat, el contingut dels dos espais denunciats no es pot emparar en els criteris de la llibertat d'expressió, ni en un suposat animus iocandi [intenció de fer broma], ja que el llenguatge no verbal dels intervinents permet identificar el missatge amb un clar animus laedendi [intenció de lesionar] a les institucions policials i, per extensió, al mateix estat de dret, especialment si el missatge es difon des d'una posició de superioritat en el domini del mitjà i té una capacitat d'influència suficient. El sindicat indica que amb aquests gags els Mossos d'Esquadra veuen lesionada la seva protecció dels béns jurídics tutelats per l'honor, dignitat i no discriminació i consideren que s'han produït actes de menyspreu, descrèdit o humiliació, que inciten a l'enaltiment de la violència física o psíquica i denuncia que el programa «Està passant» propinava mofes i insultava, veladament, els cossos de policia, als qual va tractar metafòricament d'agressius, rabiosos, analfabets i putos gossos de merda. La crítica, la paròdia, l'humor i la sàtira han mort. Visca la crítica, la paròdia, l'humor i la sàtira.
La versió satírica del «Polònia»


La versió original dels Manel de la cançó «Boy band»Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |