«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 222 - Maig 2020

Encontres a la tercera... i quarta fase


Els soferts ciutadans s'han hagut d'acostumar a viure per fases. De la 0 a la 4. I el codi de comportament de cada fase cada vegada és més enrevessat i més difícil de complir sense caure en alguna contradicció que posa en qüestió allò que diu algun dels consells decretats sota amenaçade denúncia. Alguns comencen a pensar que els creadors d'aquests codis ho fan expressament per posar a prova la capacitat d'imaginació i de picaresca de la ciutadania a la qual ja han començat a controlar amb plataformes tan subtils com la pionera StopCovid que, inventada en terres catalanes, ha enlluernat ara els francesos que l'han revisat i ampliat fins al punt que la ubicació mitjançant el telèfon mòbil ha quedat en ridícul perquè ara els qui hi tenen accés des del control totpoderós podran detectar qui es mou o s'ha mogut durant més de quinze minuts al voltant d'un cos humà amb mòbil incorporat que posteriorment hagi estat qualificat com a positiu per coronavirus. En diuen «nova normalitat».

«Encontres a la tercera fase (Close Encounters of the Third Kind)» és el títol cinematogràfic d'Steven Spielberg del 1977 que ha vingut a la memòria des que el coronavirus ha familiaritzat tothom amb la casuística de les «fases». Esperar els dilluns de rigor per passar d'una fase a una altra s'ha convertit en una llepolia per als més ben confinats.

Gairebé es podria dir que a les 00:00 h del canvi en qüestió de cada dilluns afortunar sembla que es canviï d'any. I tenint en compte que s'acosta Sant Joan i que les barraques de pirotècnia ja han obert puntuals a la cita malgrat que les butxaques no estiguin precisament per tirar coets, no hauria d'estranyar que aviat —en comptes d'aquells oblidats aplaudiments als balcons de les vuit del vespre acompanyats per cants de sirenes de vaixells a prop dels ports— se sentin trons d'alegria i es programin focs d'artifici des dels recuperats terrats.

Si això passa, els que ho facin, que ho facin bé. Seria recomanable que es recuperés la banda sonora de la pel·lícula d'Spielberg, aquell codi musical que els personatges d'«Encontres a la tercera fase» fan servir per comunicar-se amb els presumptes extraterrestres d'una nau. Diuen que Spielberg va demanar a John Williams, el compositor, que és limités a incorporar cinc notes. I el compositor va optar per fer-ho així: Sol, La, Fa, Fa, Do. ¿És senzill, no? Gairebé tan senzill com interpretar cadascun dels passos que cal aprendre's de memòria per complir amb les taules de la llei de cada fase i ser considerat un ciutadà digne disposat a unir les forces del bé contra el mal del coronarivus.

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |