«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 224 - Juliol 2020

Togues blanques & bates negres


No hauria d'estranyar gens que en un futur, els tenebrosos judicis polítics que s'han convertit en retransmissió televisiva —amb permís de Perry Mason— canviessin el seu decorat de togues negres per un de més lluminós amb bates blanques. Això almenys és el que fa pensar des que els togats han ocupat el lloc i la responsabilitat que tenien encomanada els bates blanques que, almenys així ho havien fet creure els seus governants, eren l'autoritat per decidir quines mesures prendre arran de la crisi sanitària del coronavirus.

El coronavirus ha arribat en el pitjor moment de les relacions entre el poder judicial i el poder polític. Després que la crisi de l'1-O posés l'estat espanyol contra les cordes i que aquest deixés en mans dels jutges la resolució d'un conflicte polític, el repte de fer front a una epidèmia d'abast mundial sense saber com dominar-la va tornar a fer caure el govern nacionalista espanyol de torn en la demostració de força: els uniformats de terra, mar i aire van agafar el relleu de la comunicació mentre un darrere l'altre anaven caient marcats com a positius del coronavirus com ho fan els «soldats» en acte de servei.

El «mando único» va passar el ribot una altra vegada sobre la feble capacitat de gestió de les autonomies. És a dir, sobre les dues que els fan pessigolles, la catalana i la basca perquè les altres no són sinó una franquícia del govern central que serveix per muntar —aquest sí— nombrosos xiringuitos que no fan res més sinó multiplicar per deu la despesa pública.

Entrada la treva de la pandèmia —que només va durar de Sant Joan a Sant Pere— l'aparició de nous rebrots i les conseqüències mediàtiques que han tingut sobretot per a Catalunya, no ha costat gens que, un cop desapareguts en combat els uniformes amb llautons, hagin aparegut en lloc seu uns altres uniformats: els togats negres que, com si fos un joc de dames, han anat ocupant espai i tombant els avenços que han anat fent i recomanant els bates blanques, l'autoritat sanitària qüestionada a la primera de canvi per tribunals superiors anomenats de justícia que es passen pel folre de la toga el que decideixen experts sanitaris per combatre la represa —qui l'ha batejada i qui la veu!— de la pandèmia.

Així, només cal que els experts sanitaris reunits sota el paraigua del secretisme del Procicat de les bates blanques diguin que s'imposarà tal o tal altra restricció —oci nocturn, cinemes, horaris de tancament de restauració, platges, etcètera— perquè un altre Procicat, el de les togues negres, anul·li la normativa i, en un desconcert d'ordres i contraordres, desautoritzi aquells que han estat nomenats com a autoritat científica.

Res de tot el que passa arran del coronavirus és exempt d'una política erràtica dels últims anys que passa per endurir les lleis amb la impopular mordassa, reprimir els votants d'urnes de l'1-O, empresonar i reempresonar els presos polítics catalans amb l'aprovació d'una llei de l'embut sense que els governants diguin ni mu i convertir la llibertat i els drets humans en una riota que els aproxima als pitjors temps de l'Espanya més negra.

El 1936, el soroll de sabres se sentia des del govern de la República i els que ho havien d'aturar es van estar amb els braços plegats i mirant cap a una altra banda. El 2020, el soroll de togues se sent des del govern nacionalista espanyol pretesament d'esquerres —ampliat amb un tam tam de fons per la corrupció de l'entorn del cap d'estat monàrquic— i s'estan igualment amb els braços plegats i mirant cap a una altra banda. Els de sempre ja s'estan fregant les mans i llepant els bigotis... ni que els «botellons» estiguin presumptament prohibits i clandestinament en ple auge.

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |