«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 225 - Agost 2020

Anem a l'escola... per no treballar!


La tornada a l'escola del curs 2020-2021 no tindrà els conflictes i les reivindicacions habituals. No es parlarà de classes en barracons ni de professorat sense saber on li toca fins a última hora, ni de si hi ha tants o tants altres alumnes que encara no tenen plaça. L'únic conflicte que globalitza el reinici de curs —després d'haver aturat les classes presencials des del mes de març— és el perill del rebrot del coronavirus.

I com bolets han sorgit associacions i col·lectius de pares i mares dels quals no s'havia sentit parlar mai que s'erigeixen en portaveus del sector educatiu, afegits a les habituals reclamacions dels sindicats, i que o bé es neguen a tornar a l'escola sense més mesures de seguretat per evitar els contagis o bé reclamen els mil i un ajuts per poder compaginar feina i criatures en el cas que algun dels escolars s'hagi de quedar a casa afectat per la quarantena.

Tot plegat és comprensible si un es posa en la pell dels pares. Ningú no vol exposar les seves criatures a un contagi que campa per lliure i que, en les últimes setmanes, s'ha llençat a atacar els joves —després de la massacre que va fer a l'inici amb la gent gran.

El cas és que escoltant, llegint i reinterpretant el que diuen tots aquests col·lectius s'evidencia un criteri diferent segons de què parlen. Molts dels pares i les mares —i també algun sector del personal docent— que ara ha aixecat la veu contra un Pla de tornada a les escoles —que cal admetre que el conseller del ram ha embolicat cada vegada més a manera que ha anat convocant rodes de premsa i segurament ha caigut en la temptació de preparar un protocol sense comptar amb els sectors afectats—, amenacen amb vagues, boicots i reclamacions judicials com si el coronavirus fos una llei educativa imposada pels de dalt i no una alerta sanitària que té encara tothom desconcertat.

La cosa cau de madura quan la majoria d'aquests pares i mares —i també alguns docents— s'han posat en peu de guerra contra qualsevol mesura preventiva sense cap ànim constructiu ni de col·laboració, en ple temps d'agost: al mateix temps que, mentre piulaven al mòbil els tuits incendiaris estaven prenent el sol en una piscina o en una platja amb les criatures a tocar els uns dels altres, amb fusió de grups familiars nombrosos i venint de celebracions de festa sense tenir en compte cap de les recomanacions sanitàries difoses a tort i a dret.

Però ja se sap: les vacances són les vacances i la tornada a l'escola és la tornada a l'escola. De la impunitat a no demanar cap mesura a la impunitat a reclamar-les totes. La piscina o la platja són drets adquirits. L'escola implica responsabilitat, cooperació, complicitat i ganes de treballar. El coronavirus ha deixat un rastre pitjor que la malaltia: l'os a l'esquena i l'exigència del paternalisme perquè ho resolgui tot.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |