«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 231 - Febrer 2021

Digue'm quin burca portes i et diré quina dona ets


Els que tenen por als referèndums acostumen a dir per no concedir-los que els carrega el diable. A Suïssa, si fem cas d'aquesta teoria, deu semblar la caldera de Pere Botero perquè voten cada dos per tres sobre qualsevol cosa que els fa pessigolles. Una de les últimes votacions ha estat la de decidir si les dones musulmanes que porten burca o nicab l'han de portar o no en qualsevol espai públic, no només oficial, sinó al carrer. Ha sortit que no, que no l'han de portar. El govern amb seu a Berna s'ha estirat el cabell del cap. Algunes de les grans ciutats suïsses van votar en contra de la proposta. Però la perifèria cantonal els ha guanyat la partida. El greu és que el referèndum el va demanar i li van concedir el partit més ultradretà de Suïssa. És el que té la democràcia, que en Banyeta es disfressa de populista perquè no se li vegi ni la cua ni les banyes.

Així, doncs, les dones musulmanes no podran portar nicab ni burca a Suïssa. Els manifestants, per la seva banda, tampoc no es podran tapar la cara amb passamuntanyes o mocadors. De fet, ningú no es podrà la cara quan camini per un carrer o un parc, agafi el transport públic, entri en un restaurant, un cinema, un teatre, una sala de concerts, un museu o un estadi. Les úniques excepcions seran per assistir a determinats oficis religiosos, per a disfressés al carnaval i per protegir-se de la covid amb la mascareta. Ho tenen tot previst. Només faltaria que diguessin que la norma tampoc és vàlida quan mengin formatge.

La proposta a favor de la prohibició del burca o el nicab es va imposar amb un 51,2% dels vots. El Govern ara té dos anys per redactar la legislació que regularà aquesta nova obligació. L’executiu de Berna considera que les dones que es tapen la cara són molt poques a Suïssa, un país que té 8,5 milions d’habitants i la minoria musulmana representa un 5% de la població. La majoria procedeix de Turquia i l’ex-Iugoslàvia. El nicab i el burca sí que el porten, sobretot, les dones del golf Pèrsic que visiten Suïssa. Només cal observar una estona davant d'alguns dels hotels més luxosos. Per això el govern suís té por que la nova prohibició faci malbé aquest turisme de luxe.

La iniciativa d'aquest polèmic referèndum va partir fa cinc anys de Walter Wobmann, un legislador del Partit Nacionalista Suís, de línia ultradretana per dir-ho finament, que és el que té més representació al Parlament. Va ser el mateix que el 2009 va aconseguir que es prohibís la construcció de nous minarets de culte per als musulmans.

Ara el seu argument en contra del vel és tan contundent com populista, és a dir, que no costa gaire que l'escoltin segons quins sectors de la població. Considera que és un símbol de l’opressió de la dona al món musulmà. Diu que representa, a més, un sistema de valors totalment diferent al suís. I considera, estirant del tot la corda xenofóbica, que pot arribar a simbolitzar l’islamisme més radical. Diu en un atac de bona fe que en una societat democràtica, els ciutadans no s’han de tapar la cara. No creu que sigui democràtic, especialment en una manifestació, perquè tots els drets, tant de reunió com de protesta, estan garantits. Wobmann creu que la seguretat col·lectiva millora quan les persones surten al carrer a cara descoberta.

Suïssa, però, no té el dubtós honor de ser pionera en aquesta mesura: Bèlgica i França també prohibeix el nicab i el burca en espais públics. I a Suïssa mateixa, els cantons de Ticino i Saint Gallen ja aplicaven aquesta prohibició i multaven les persones que se la saltaven. De tota manera, en aquest referèndum, la mesura ha estat rebutjada per 6 dels 26 cantons en què està dividida Suïssa. En contra de la norma que discrimina les dones musulmanes que portin fins ara burca o nicab hi han votat les ciutats principals: Basilea, Ginebra, Zuric i Berna. També ho han fet altres destinacions turístiques importants com ara Zermatt, Interlaken i Lucerna. El burca és el burca, sí, però la pela és la pela.Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |