«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 232 - Març 2021

Ja tenim nanosatèl·lit!


Als que el 1969, en ple estiu, van veure en blanc i negre com l'anomenat «home» aterrava a la Lluna, ja no els sorprèn des d'aleshores cap altra gesta espaial. No té comparació l'empremta de la sola de la bota de l'escafandre sobre el subsòl llunàtic amb qualsevol altre giny modern que es pugui inventar. Un territori, quan es va de conquesta, es trepitja. Ho va fer Cristòfor Colom —ara titllat de genocida— agenollant-se a la primera platja que va arribar, segons els gravats èpica de l'època. El nanosatel·lit català enviat a l'espai en un vol xàrter compartit, a tot estirar, fent honor al seu nom —«Enxaneta», escollit per votació popular pels petits espectadors de l'InfoK del Súper 3—, el màxim que pot fer és fer l'aleta quan arribi al punt de mira.

Sigui com sigui, Catalunya no té govern però té nanosatèl·lit, giny que permetrà els milions de catalans vacunats o no intentar connectar amb 5G des de qualsevol punt del territori —com s'anomena ara el «país»— i fins i tot, diuen, obrir i tancar, encendre i apagar, engegar i desconnectar tots els aparells que tinguin a casa per allò que a hores d'ara encara sona tan llunyà i que anomenen «internet de les coses».

El satèl·lit xàrter es va enlairar des del Kazakhstan. El primer nanosatèl·lit català es va enlairar cap a l’espai exterior després d’un primer intent fallit per problemes tècnics. A CosmoCaixa, el cap Canaveral català, les autoritats del ram ja es mossegaven les ungles, sobretot perquè es van haver de llevar de matinada tres dies seguits amb la consegüent pèrdua de son. Segons un comunicat de la Generalitat de Catalunya, el petit artefacte, de la mida d’una capsa de sabates, va sortir disparat des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, amb l’ajuda del coet Soiuz 2, en el qual viatjaven 37 satèl·lits més. «¿Saben aquell que diu... viatjaven junts un...?», doncs això.

L’operació va ser confirmada per l’agència espacial russa —ahà!, vet aquí el comunisme com flirteja amb la llibertat!— Roscosmos, que va assegurar que tots els satèl·lits s’havien situat en l’òrbita prevista. El català «Enxaneta» es va situar a 500 quilòmetres de distància de la Terra (a diferència dels grans satèl·lits, que volen a 36.000 km). Durant els pròxims tres o quatre anys, diu que estarà donant voltes a la Terra cada 90 minuts mentre recull informació meteorològica i geogràfica. Té feina llarga! El control de l’aparell es farà des de l’estació terrestre ubicada a l’observatori astronòmic del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga (Lleida).

El nanosatèl·lit ha estat dissenyat per l’empresa barcelonina Sateliot i la britànica Open Cosmos a través d’un contracte licitat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). El projecte contempla el llançament d’un segon nanosatèl·lit a finals del 2021 o a començaments del 2022, amb la previsió d’arribar a la mitja dotzena en quatre anys. La Generalitat de Catalunya, la impulsora del projecte, preveu injectar 18 milions d’euros per assolir aquest objectiu, emmarcat en l’estratègia New Space Catalunya. L’objectiu del govern català és millorar la connectivitat de Catalunya i dinamitzar el sector econòmic aeroespacial. Segons els seus càlculs, aquesta indústria generarà 1.200 llocs de treball i 280 milions d’euros de facturació en els propers quatre anys. Ningú no ha confirmat si alguns dels polítics que no saben, ni poden, ni en realitat volen formar govern, malgrat el 52% dels vots sobiranistes, seran enviats en missió espacial dins la càpsula dels següents nanosatèl·lits...

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |