andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[MOLT, PERÒ MOLT, MOLT MÉS ENLLÀ DE LA CUBANA]


Escolteu el podcast

A la companyia La Cubana totes li ponen. En van fer 40, en van fer 41, en fan 42... i continuen complint aniversaris en plena forma. Els més recents, acompanyats de “fires” i, tot s'ha dir, en llenguatge cubano, alguns "festejos".

L'exposició antològica de Sitges, que es va haver de prorrogar i que es reprendrà al Palau Robert de Barcelona; la bona acollida del seu últim espectacle, «Adeu Arturo», per ara al Teatre Coliseum; el recent Premi Honorífic de la Crítica de les Arts Escèniques de BCN per la seva trajectòria i, l'últim, el documental «Més enllà de La Cubana» que TV3 i Minoria Absoluta han elaborat i inclòs dins del catàleg de documentals «Sense ficció».

La preestrena a la Filmoteca de Catalunya ha demostrat una vegada més la capacitat de convocatòria que té La Cubana. Amb l'auditori al ple, no hi han faltat algunes de les cares més veteranes de la companyia, al costat de les renovades i també de les emergents.

El documental, que ha dirigit el realitzador Jordi Call, no és una història de La Cubana en el sentit exacte del terme sinó una mirada sensible, intel·ligent i lúdica sobre la filosofia i l'essència de la companyia que recull en una hora i mitja moltes, moltes hores i hores de rodatge i entrevistes.

«Més enllà de La Cubana» té la virtut d'explicar als més joves que no han viscut la “banda sonora de la seva vida” amb La Cubana com comença, com es cou i com creix un dels fenòmens més espectaculars i singulars de la represa teatral després de la Dictadura feixista fins a l'actualitat.

El documental «Més enllà de La Cubana» és una peça imprescindible per als seguidors de la companyia i també per als que potser només l'han seguida amb les Teresines de «Teresina, S.A.» que commemora els trenta anys dels seus 13 episodis a TV3.

En el documenal, s'hi troben en estat pur alguns dels intèrprets i responsables de La Cubana, començant pel director Jordi Milán i Milán (Sitges, Garraf, 1951) i continuant per intèrprets de tota la vida com Mont Plans, Mercè Comes, Anna Barrachina, José Corbacho, Jaume Baucis, Xavi Tena, Santi Millán o Meritxell Huertas, a més de la cofundadora amb Jordi Milán, l'actriu i productora Vicky Plana, al costat de l'autor Josep Maria Perea, o els escenògrafs gairebé màgics Josep Castells i Teresa Icart... una mostra dels més de 170 personatges del teatre català que han passat un moment o altre per La Cubana.

I, sobretot, el documental és també un merescut i sensible homenatge a l'actriu Carme Montornés, pràcticament cofundadora de la companyia i que la seva pèrdua va representar perdre un “membre de la família" quan el càncer la va vèncer. Una actriu de les primeres que havia passat per l'escola teatral, que va treballar en una dotzena d'espectacles de La Cubana fins a l'últim moment, l'any 1993, amb les disfresses i les caracteritzacions, com les botes, ben posades.

El documental «Més enllà de La Cubana» aconsegueix tocar el cor i burxar les emocions sense caure en la trampa de la nostàlgia sinó mostrant com segons quins somnis, en segons quines mans, sí que són possibles. Per això el guió del documental va molt, però molt, molt més enllà de La Cubana.

Veu: Andreu Sotorra
Música: Cegada de amor (duo)
Interpretació: Anna Barrachina i Jordi Millàn (La Cubana)
Composició: Joan Vives
Àlbum: Cegada de amor, 1994


· Tots els «Cubanos» de la història de la companyia. Pàgina de La Cubana.

· Crònica de l'exposició «La Cubana: 40 anys + 1. Un viatge del “no res” al 2021», Miramar - Centre Cultural de Sitges, setembre - desembre 2021 en text o podcast.

· Crítica teatral de l'espectacle «Adeu Arturo» (Andreu Sotorra, Clip de Teatre, Teatre Coliseum, 2022) en text o podcast.

· Entrevista de la sèrie «El llaç escorredor» a Jordi Milán (Andreu Sotorra, DDD Avui, 1999) [text aquí]

· Documental «Més enllà de la Cubana», TV3 i Minoria Absoluta, dirigit per Jordi Call [TV3 a la carta]


[05-04-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |