Nom
Nom
CRONOLOGIA BIOBIBLIOGRÀFICA
[Referències amb la seva obra]| Els orígens | Elements històrics | Influències en l'obra literària |
| 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 |
| 1990-1999 | 2000-2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | • 2017

  L'audiollibre de la novel·la Els silencis de la Boca de la Mina, publicat per Audiomol dins del segell Libervox, S.L., per a descàrrega en línia en Mp3 o compra en suport de CD Audio, s'incorpora ara dins del catàleg de préstec digital «E-biblio» de la Xarxa de Biblioteques —on ja hi ha també la novel·la «El club dels Caps Rapats»—, i també entra en el primer circuit de distribució a les llibreries mitjançant un acord amb l'editorial Seebook i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per escoltar a través del mòbil en streaming, prèvia adquisició d'una targeta i activant un codi únic, en QR o alfanumèric.

  Publica l'article «El carrer de Sant Benet», dins de la secció «El meu carrer», en el número 56, de la revista NWReus, que commemora el cinquè aniversari des de la seva fundació, i en el qual rememora les imatges d'infància del carrer on va néixer.

  Mor l'escriptor i estudiós del cinema, el còmic i la novel·la negra, Javier Coma (Blanes, 12 novembre 1939 - Barcelona, 14 febrer 2017), amb qui va col·laborar l'any 1985 en la versió catalana del Diccionari de la novel·la negra nord-americana, publicat en un volum especial dins de la col·lecció La Cua de Palla del Grup 62 i també en espanyol a l'Editorial Anagrama.

  El portal «RodaMots. Cada dia un mot» inclou en el seu butlletí diari un fragment de la novel·la «El Club dels Caps Rapats» en relació a la paraula «a contrapèl».

  Forma part per tercer any consecutiu del jurat dels XIX Premis de la Crítica de les Arts Escèniques de Barcelona, que distingeix els espectacles, intèrprets i tècnics de les arts del teatre més importants vistos durant l'any anterior.

  Publica el llibre digital (en suport e-book), la novel·la El màrqueting de la Berlinesa, que va obtenir la Menció d'Honor del jurat del Premi Mediterrània, Inca (Mallorca), el 2006, i que està integrada per sis peces escrites el 1992, revisades el 2005, el 2007, el 2009, el 2013 i, finalment, el 2017: El creatiu de Dun & Bradstreet, El perit del calvari, El venedor de la crossa de freixe, L'API del cel, L'assessora del tamborí i El gestor de viudes, en una edició distribuïda ara per a descàrrega en lectors digitals (e-reader) en la seva 1a edició.

  Publica el llibre digital (en suport e-book), el recull de narracions L'ou dels lepidòpters no és petit, que integra el mite dels Jocs Olímpics ambientats a Olímpia però en una clara simbologia amb personatges, situacions i circumstàncies de l'època contemporània. El recull està integrat per vint-i-sis peces, escrites inicialment el 1985, i revisades posteriorment el 1992, el 2005, el 2006, el 2008 i el 2017: ¿Per qui toca l'alpenhorn, a l'Olimp?; El jutge de cursa de la pista de tartà; El trencaclatells del volcà del puig de la Garsa; El trabucaire del xerigot de la sal; Els guants de boxa del senyor rector; La geisha del gerrer gimnasta; El macer de l'estic perfumat; La dolorada del bidell monsieur Bernat; L'enllustrador del pont de fusta dels casinos; El floret bonsai del jardiner de l'altiport; La jove Diana i el millor amic del negre; El xòfer oficial del gener de ciutat; El ‘yuppie’ de la clau anglesa de Wall Street; El salt mortal de la germana Tau-Tau; L'ascens del cronometador oficial; El majordom de lord Navàs el mostatxut; El martellet electrònic de l'ataconador del Raval; L'arquer manaia dels Jocs Florals; L'origen del bombí del linier de banda; El canyer del districte dels senyadors; Les bruixeries del muetzí del minaret; La cupletista dels halters al cap; El migfondista factòtum de les maniobres; El proer de la casa dels Bords; Les superxeries del cònsol del cinturó vermell i L'optotip de la fugida amb el caro d'art. El recull es troba en una edició distribuïda ara per a descàrrega en lectors digitals (e-reader) en la seva 1a edició.

  Publica el llibre digital (en suport e-book), el recull de tres narracions Ran de mur, que van obtenir els premis Rafael Comenge, Alberic, Ribera Alta, País Valencià, 1979 (Clascs a lloure); L'Encobert, Xàtiva, La Costera, País Valencià, 1982 (Engrunes de ran de mur) i Torre-roja, Torroja del Priorat, Priorat, Catalunya, 1980 (Objectar / No objectar, en una edició distribuïda ara per a descàrrega en lectors digitals (e-reader) en la seva 1a edició.

  Publica el llibre digital (en suport e-book), el recull de tres narracions Comencem, va dir ella, que van obtenir el premi Riba Escorxada, dins la Nit Literària Andorra, Andorra, 1979. El recull integra les narracions: Comencem, va dir ella, I, tanmateix, s'hi avenia i Plec de braç, en una edició distribuïda ara per a descàrrega en lectors digitals (e-reader) en la seva 1a edició.

  Publica el llibre digital (en suport e-book), el recull de tres narracions i un microrelat A lloguer o noli, que van obtenir els premis Riba Escorxada, Nit Literària Andorrana, Andorra, 1979 (A lloguer o noli), el Premi Literari Vila de Torredembarra, Tarragonès, 1983 (Reptant com les sargantanes i aferrats a la paret), el premi L'Encobert, Xàtiva, La Costera, País Valencià, 1983 (Jacinthe Plumbaginals) i el Premi Vila de Vimbodí, Conca de Barberà, Catalunya, 1984 (Cendres de closca de cargol), en una edició distribuïda ara per a descàrrega en lectors digitals (e-reader) en la seva 1a edició.

  Publica el llibre digital (en suport e-book), la novel·la Els Jocs Olímpics d'Hivern de l'alcalde Varaflorida, sobre la dèria de l'alcalde d'una gran ciutat de clima càlid que recorda una de les poques nevades que va viure de petit i el ninot de neu que va fer, un dels seus mites d'infància. Preocupat per aconseguir sorprendre els seus electors amb alguna idea brillant des de l'alcaldia, arran d'una altra sobtada i inusual nevada se li acut d'organitzar uns Jocs d'Hivern per posar la ciutat en el centre del món de l'esport. La novel·la té dues parts, la de l'època eufòrica de l'alcalde i la de la commemoració dels Jocs d'Hivern uns anys després, des de la mirada d'un reporter estranger i les descobertes que fa quan l'alcalde ja forma part de la història. L'autor ironitza en clau d'humor i sàtira sobre la dèria de fer uns Jocs d'Hivern en una ciutat on no neva gairebé mai i adverteix que qualsevol semblança amb la realitat més pròxima és simplement fruit de l'atzar o, en tot cas, cal atribuir-la a la fèrtil imaginació del lector. La novel·la, escrita el 2010 i revisada ara, es publica en una edició distribuïda per a descàrrega en lectors digitals (e-reader) en la seva 1a edició.

  El portal «RodaMots. Cada dia un mot» inclou en el seu butlletí diari un fragment de la novel·la «Els silencia de la Boca de la Mina» en relació a la paraula «ventallot», juntament amb el sinònim «ventallada», extret d'un fragment de Jardí vora el mar, de Mercè Rodoreda.

  Publica el llibre digital (en suport e-book), la novel·la La terra de les Dones dels Ulls Mòbils, on fa referència a l'illa de les Dones d'Ulls Mòbils, coneguda també com l'illa de les Dones Perdudes o l'illa Maleïda, així com parla també dels guardians del mercat de puces gegants, referències extretes del Llibre dels somnis o geografia fabulosa, de Joan Amades, recollides de la veu popular tot i que algunes es troben també en faules de clàssics grecs. La incorporació de l'anecdotari del conte El gat amb botes s'introdueix en la novel·la de manera tergiversada i amb un to esperpèntic i mofeta del bestiari personificat, com per exemple la conversió en marquès del protagonista, Sinofós Santpau, el jove d'alçada gegant, i el seu casament múltiple amb tres-centes seixanta-cinc princeses. La recreació del mercat i les curses de camells forma part de la cultura de l'actual món àrab. La novel·la, escrita el 2007, revisada el 2009 i revisada novament ara, es publica en una edició distribuïda per a descàrrega en lectors digitals (e-reader) en la seva 1a edició.

  La revista digital «Cornabou» s'inclou en la bibliografia de l'assaig «Llegim? Com fer lectors entusiastes», de Joan Portell i Rifà, dins la col·lecció Créixer Coneixements, Publicacions Abadia de Montserrat, Barcelona, 2017.


  L'1 d'octubre (1-O), diumenge, se celebra, amb enormes dificultats de repressió policial i prop de 900 ferits entre la població civil per part del govern espanyol, mai vist des de la Dictadura franquista, el Referèndum d'autodeterminació de Catalunya que es resol amb una participació de prop de 2.300.000 votants catalans (sense comptar els 770.000 votants avortats per l'operació policial) i amb el resultat d'un 90% de vots a favor del SÍ, cosa que faculta el govern català a proclamar en una data posterior la Declaració d'Independència. El 3 d'octubre es fa una aturada general a tot Catalunya que té un seguiment massiu i una participació sense precedents en múltiples manifestacions de protesta pels fets policials de l'1-O, tant a Barcelona com a totes les poblacions catalanes.

  El 8 d'octubre el Parlament de Catalunya fa un Ple ordinari on el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, el govern català i els 72 diputats sobiranistes declaren la Independència de la República Catalana i signen el document [text íntegre aquí] que n'estableix les bases de partida després d'un període de deixar-la sense efecte per facilitar la mediació internacional.

  El 27 d'octubre, a les 15:27h, el Parlament de Catalunya proclama la constitució de la independència de Catalunya en forma de República Catalana.

  Publica el llibre digital (en suport e-book), el recull UM, a punt per volar!, que aplega sis novel·les breus que reflecteixen les situacions en què es troben diverses protagonistes preadolescents. Cadascuna d'elles viu diferents conflictes que les obliguen a reflexionar sobre allò que les envolta i que les empeny a prendre decisions, a qüestionar vells estereotips i a madurar abans d'hora per les circumstàncies familiars. El recull està integrat per: La madama del piano, Missatges d'amor i de guerra, Les noies del barret, L'hospital dels cors, El xuclador de grafits i La iaia del rap. El recull de les sis novel·les, escrites el 2007, que va obtenir aquell any l'Ajut a la Creació Literària de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es publica ara revisat en una edició distribuïda per a descàrrega en lectors digitals (e-reader) en la seva 1a edició.

  Mor la seva mare política, als 90 anys, (Magda Obré, 7 desembre 2017).


 • Àlbum gràfic  | Els orígens | Elements històrics | Influències en l'obra literària |
  | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 |
  | 1990-1999 | 2000-2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 |  Tornar a Biografia


 • Biografia
  ----------
  Publicacions
  ---------
  Guies de lectura
  ---------
  Comentaris
  ---------
  Premis
  ---------
  Traduccions
  ---------
  Teatre
  ---------
  Guions
  ---------
  Informacions
  ---------
  Other Languages
  ---------
  Email
  ---------
  Tornar a portada