Nom
Nom
CRONOLOGIA BIOBIBLIOGRÀFICA
[Referències amb la seva obra]| Els orígens | Elements històrics | Influències en l'obra literària |
| 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 |
| 1990-1999 | 2000-2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 |
| 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | • 1990

  Inicia una etapa de redactor en la secció de Cultura i Espectacles del diari Avui, bàsicament especialitzat en teatre. El rotatiu va ser el primer en català després de la guerra civil (1936-1939) i va publicar el primer número el 23 d'abril del 1976. L'autor hi està vinculat professionalment des del 1989 fins al 2012, com a redactor en les etapes dels directors Albert Viladot (1989-1993), Vicenç Villatoro (1993-1996), i després com a col·laborador en les etapes dels directors Vicent Sanchis (1996-2007), Xavier Bosch (2007-2008), Toni Cruanyes (2008-2009), Carles Flo (2009) i Xevi Xirgo (2010).

  Trasllada la residència amb Lena Paüls al Passatge Sant Bernat, número 1, esc esquerra, àtic, 1a, de Barcelona, en l'aleshores futur nucli cultural integrat pel Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), la Universitat Ramon Llull (URL), la Universitat de Barcelona (UB), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), l'església Santa Maria de Montalegre (any 1362), annexa a l'antiga Casa de la Caritat, l'edifici racionalisa i funcionalista Dr. Lluís Saye, projecte del 1936-1938, dels arquitectes del GATPAC, Josep Lluís Sert, Joan Baptista Subirana i Josep Torres Clavé i el nou edifici de l'Escola de Música del Raval.

  Cobreix la informació del 43è Festival Internacional de Cinema de Cannes com a enviat especial del diari Avui, juntament amb Lena Paüls acreditada com a fotògrafa. [Ref. 'Servei de protocol'; 'Bessons, gatons i polissons']


 • 1991

  Inicia una intensa activitat cultural i teatral a Barcelona, amb el seguiment dels espectacles inclosos dins els Festivals de Tardor, preàmbul del Festival Olímpic de les Arts, amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona, que també seguirà com a periodista cultural.

  Participa en el debat del Canal 33 de la Televisió de Catalunya, amb altres representants del sector, sobre la situació cultural a les comarques del Camp de Tarragona, moderat pel periodista Xavier Bas. Enregistrament íntegre del programa «En versió directa», emès el 23 de gener des dels estudis de TV3 a Sant Joan Despí.

  Publica la quarta edició de la novel·la 'L'assassí viu a Bellvitge', dins la col·lecció L'Odissea, d'Edicions Empúries.

  Viatja a París el mes de maig amb un recorregut cultural de museus i altres centres d'interès. [Ref. 'El violinista de secà']


 • 1992

  Obté el premi Lola Anglada, de contes curts, amb el recull 'Nyatiti: la filla del clan', que es publiarà posteriorment en una edició especial de Caixa de Terrassa i una de comercial d'Edicions La Magrana.

  Obté el premi El Vaixell de Vapor, amb la novel·la 'La medalla', que es publicarà posteriorment a l'Editorial Cruïlla.

  Obté el premi EdiLiber, amb la novel·la breu 'El tren de la llet', que encetarà després la col·lecció De Tinta de l'Editorial EdiLiber.

  És finalista del premi Josep M. Folch i Torres, amb la novel·la 'El violinista de secà', que publicarà després a la col·lecció Grumets, d'Editorial La Galera.

  És elegit representant de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i integrant del Plenari del Consell Català del Llibre per a Infants i Joves (ClijCAT), en representació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Forma part també en nom del Consell del Llibre per a Infants i Joves (ClijCAT), del Consell Assessor de la Institució de les Lletres Catalanes del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  Publica la novel·la 'On és Berna, Ilse?', dins la col·lecció El Brot Jove, núm. 24, d'Editorial Pòrtic, dirigida per Pilar Rahola.

  Publica la novel·la 'El tren de la llet', dins la col·lecció De Tinta, núm. 1, de les Edicions EdiLiber.

  Publica el recull de narracions 'Servei de protocol', dins la col·lecció Astrolabi, de Llibres de l'Índex.

  Publica la novel·la 'Allò que Atlanta s'endugué', dins la col·lecció L'Odissea, núm. 67, d'Edicions Empúries, dirigida per Xavier Folch, amb disseny i il·lustració a la coberta d'Enric Casasses (poeta, narrador, traductor, dramaturg i rapsode que més endavant, el 2020, obté el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes per la seva trajectòria).

  Amb motiu de la publicació simultània de les novel·les «El tren de la llet», «On és Berna, Ilse?», «Allò que Atlanta s'endugué» i «Servei de protocol», és entrevistat [enregistrament íntegre] en el programa cultural «Babel», de Catalunya Ràdio, el 18 de novembre, conduït pel presentador Claudi Puchades.

  Publica l'article «La mirada poc atenta», dins el Butlletí de l'Associació Professional d'Il·lustradors, núm. 20, any V (setembre-octubre 1992).

  Participa en diverses presentacions dels seus llibres publicats aquest any. El llibre dels rècords Guiness catalans l'inclou com a autor amb més obra publicada en un mateix any.

  Pronuncia el pregó de commemoració dels 25 anys de l'Escola Montsant, de Reus [nota de premsa] —centre capdavanter de renovació pedagògica i en l'ensenyament de l'Escola Catalana des de la dècada dels anys seixanta— i en la qual va exercir de professor de català i de primària.

  Viatja novament a París, en un recorregut cultural, el mes de juny.


  Caricatura de l'il·lustrador Agustí Asensió (1949-1994)
  dedicada en resposta a una crítica literària de l'autor
  sobre la seva obra.


 • 1993

  És finalista del premi Josep M. Folch i Torres amb la novel·la 'La primera foto', que es publicarà després a la col·lecció Grumets, d'Editorial La Galera.

  Publica el recull de contes 'Nyatiti: la filla del clan', Premi Lola Anglada del 1992, en una edició especial de 25.000 exemplars de l'Obra Social de la Caixa d'Estalvis de Terrassa, perquè la narració serveixi de base per al XIIIè Concurs de Dibuix Escolar en el qual participen milers d'alumnes dels centres educatius de tot Catalunya.

  Publica els llibres 'La medalla', a la col·lecció El Vaixell de Vapor, núm. 54, de l'Editorial Cruïlla.

  Publica el recull de contes 'Nyatiti: la filla del clan', dins la col·lecció El Petit Esparver, núm. 45, d'Edicions La Magrana, amb il·lustracions d'Imma Pla.

  Publica la novel·la 'El violinista de secà', dins la col·lecció Grumets, núm. 12, d'Editorial La Galera, amb il·lustracions de Pep Montserrat.

  Publica el recull de contes 'Alabatxitxau!', dins la col·lecció Ala Delta, núm. 66, d'Edicions Baula, amb il·lustracions de Lluís Filella.

  Publica la novel·la 'El club dels caps rapats, a la col·lecció Columna Jove, d'Edicions Columna.

  Publica la novel·la 'El coronel de cala Gestell', a l'Editorial Grup Promotor-Alfaguara, que assessora l'escriptor Pere Martí i Bertran. S'edita també una completa guia de lectura elaborada per l'escriptor Jordi Llavina.

  Publica l'article «El fill de la pluja d'or», dins de la revista URC Monografies Literàries de Ponent, núm. 8, editat per la Paeria de Lleida en homenatge a l'escriptor Josep Vallverdú.

  Inicia una sèrie de fòrums a escoles i instituts sobre diversos dels seus llibres publicats amb sessions actives que posteriorment es presenten com a experiència en seminaris de professors de llengua i literatura.

  Publica la primera edició de la novel·la 'Allò que Atlanta s'endugué', dins la col·lecció L'Odissea, d'Editorial Empúries.


 • 1994

  Publica la novel·la 'Lez dentz del Quel', dins la col·lecció El Fil d'Ariadna, núm. 29, d'Editorial Barcanova.

  Publica la novel·la 'La primera foto', dins la col·lecció Grumets, núm. 80, d'Editorial La Galera, amb il·lustracions de Maria Espluga.

  Publica la segona edició de la novel·la 'La medalla', premi El Vaixell de Vapor, a l'Editorial Cruïlla.

  Publica la cinquena edició de la novel·la 'L'assassí viu a Bellvitge', dins la col·lecció L'Odissea, d'Edicions Empúries.

  Publica la segona edició de la novel·la 'Alló que Atlanta s'endugué', dins la col·lecció L'Odissea, d'Edicions Empúries.

  Participa durant quinze dies seguits en una campanya a escoles i instituts, organitzada pel Servei d'Ensenyament del Català i el Centre de Recursos Pedagògics, relacionada amb la novel·la 'La medalla'.

  Viatja a Suïssa amb aturada a Lausana i un recorregut extens pels diversos cantons amb visites específiques als indrets viscuts per Richard Wagner (Luzerna i llac dels Quatre Cantons), Lord Byron (Castell de Neuchâtel) i Mary Shelley (Leman), entre altres. Reportatge fotogràfic i apunts de viatge.


 • 1995

  Publica la novel·la 'La filla del ral·li', dins la col·lecció Columna Jove, núm. 23, d'Edicions Columna - La Galera.

  Publica el conte curt «Tot a cent», dins de la revista Portaveu, núm. 100, de l'Escola Montsant, de Reus, on va exercir anteriorment de mestre i col·laborador de la mateixa revista.

  Publica la tercera edició de la novel·la 'La medalla', dins la col·lecció El Vaixell de Vapor, d'Editorial Cruïlla, que el 1992 va obtenir el Premi Vaixell de Vapor.

  Viatja novament a París amb la intenció de completar un recorregut cultural i fotogràfic.


 • 1996
  Inicia l'espai diari 'Clip de Teatre', a Ràdio Estel (106.6 FM) com a crític dels espectacles teatrals.

  Deixa voluntàriament la redacció fixa del diari Avui, després d'una aguda crisi del rotatiu que provoca un remodelatge de la plantilla, tot i que hi continuarà col·laborant després en els suplements de Cultura, DDD i Diumenge, amb crítica literària, reportatges i entrevistes teatrals.

  Publica el conte 'Polaroid', dins de la col·lecció Ramon Llull Narrativa en el volum col·lectiu 'Estimats pares', coordinat per l'escriptora Carme Riera, de l'Editorial Planeta, juntament amb contes d'altres autors com Pep Albanell, Mercè Canela, Joaquim Carbó, Jaume Creus, Jordi Jané, Andreu Martín, Víctor Mora, Xavier Moret i Oriol Vergés.

  Publica la novel·la 'Geganter i contrabandista', dins de la col·lecció Xip, núm. 4, d'Edicions Columna, amb il·lustració a la coberta de Francesc Viladot.

  Publica la novel·la 'Bessons, gatons i polissons', dins la col·lecció El Vaixell de Vapor, núm. 76, de l'Editorial Cruïlla, amb il·lustracions de Petra A. Steinmeyer.

  Substitueix l'escriptor Albert Jané com a membre del jurat del premi Lola Anglada de contes, dins la Nit de les Lletres Catalanes, convocat per l'Ajuntament i la Caixa de Terrassa, en qualitat d'autor guanyador de l'edició del 1992.

  Modera la taula rodona de presentació de l'Obra completa de Josep Vallverdú (Editorial La Galera), dins de la Setmana del Llibre en Català, a les Reials Drassanes de Barcelona, amb la participació d'Emili Teixidor, Mercè Canela, Antoni Garcia Llorca, Josep Maria Aloy i Josep Vallverdú.

  Publica la quarta edició de la novel·la 'La medalla', dins la col·lecció El Vaixell de Vapor, d'Editorial Cruïlla.

  Publica la segona edició de la novel·la 'El club dels caps rapats', dins de la col·lecció Columna Jove, d'Edicions Columna.

  Publica la segona edició de la novel·la 'El coronel de cala Gestell', dins de la col·lecció Grup Promotor de l'Editorial Alfaguara.

  Publica la segona edició de la novel·la 'El violinista de secà', dins la col·lecció Grumets, de l'Editorial La Galera.


 • 1997

  Obté el premi Ciutat de Mollerussa, amb la novel·la breu 'Castell de Nines', atorgat per un jurat format pels escriptors Josep Borrell, Sebastià Serrano i Josep Vallverdú. La novel·la es publicarà després a l'Editorial Columna.

  Inicia a Catalunya Ràdio i dins el programa 'Babel' (Premi Ómnium Cultural 1997), que condueix el radiofonista Claudi Puchades, unes intervencions de comentaris literaris.

  Reprèn les feines periodístiques com a freelance en el diari Avui, en els suplements DDD, coordinat per Pep Blay, i Avui Diumenge, coordinat per Pere Cullell, a més del Suplement de Cultura,coordinat per David Castillo. Obre la secció 'El llaç escorredor', entrevista de contraportada del suplement DDD, dedicada especialment a personatges de l'espectacle teatral.

  Participa en l'Encontre d'Escriptors de les Valls d'Àneu i en l'Encontre d'Escriptors d'Eivissa.

  Coordina com a comissari el I Congrés de Literatura Infantil i Juvenil, organitzat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), sota la presidència de l'AELC de l'escriptor Jaume Fuster, i la presidència d'honor del Congrés de l'escriptor Josep Vallverdú.

  Sota l'impuls de Jaume Fuster, projecta i posa en marxa la Revista electrònica d'Actualitat de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

  Publica el conte 'El ferrocarril blanc' dins el volum col·lectiu 'La vall dels Nabius', en la col·lecció Espurna, núm. 31, d'Edicions Bromera. Hi participen també els autors: Pep Albanell, Mercè Canela, Joaquim Carbó, Pep Coll, Teresa Duran, Josep Antoni Fluixà, Josep Franco, Àngels Gardella, Gabriel Janer Manila i Josep Vallverdú.

  Publica el conte 'El pilar del Lleó', dins del volum col·lectiu 'Castells i castellers', en la col·lecció Allò que és Nostre, núm. 2, d'Edicions F&G. Hi participen també els autors: Joaquim Carbó, Olga Xirinacs, Montserrat Galícia, Aleix Cort, Joan Pàmies i Jordi Folck.

  Renuncia temporalment aquest any a formar part com a escriptor convidat de la campanya 'Itineraris de Lectura' organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, després d'una polèmica entre editors, autors i la pròpia Institució que acaba amb la dimissió del director general de Promoció Cultural, Romà Cuyàs, i de la directora de Relacions Culturals, adscrita a la Institució de les Lletres Catalanes, Isabel-Clara Simó.

  Forma part per segon any del jurat del premi Lola Anglada de la Nit de les Lletres Catalanes convocat per l'Obra Social de Caixa d'Estalvis de Terrassa.

  Publica la segona edició de la novel·la 'Bessons, gatons i polissons', dins la col·lecció El Vaixell de Vapor, d'Editorial Cruïlla.  Una imatge de l'any 1997, al club Dry Martini, de l'Eixample de Barcelona, amb motiu d'un reportatge per al Suplement Diumenge del diari AVUI, amb l'actriu Mercè Sampietro. Foto: © Jordi Garcia


 • 1998

  Manté les intervencions radiofòniques de Ràdio Estel (Clip de teatre) i Catalunya Ràdio (Programa Babel, premi Atlàntida 1998), així com les entrevistes i els reportatges dels suplements DDD, Avui Diumenge i Cultura del diari Avui.

  Reinicia unes col·laboracions esporàdiques d'articles d'opinió amb el Setmanari El Temps.

  Posa en marxa el projecte d'elaboració del primer Programa de pàgines web personals d'Autors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Continua com a cap de redacció de la Revista electrònica d'actualitat de l'AELC, a més d'exercir de cap de premsa de la mateixa institució sota la presidència de l'escriptor Jaume Fuster. Després de la mort, el mes de gener d'aquest any, de Jaume Fuster, a qui substitueix Francesc Parcerisas i, posteriorment, Antònia Vicens, continua exercint les mateixes funcions.

  Fa el pregó dels Jocs Florals de l'Eixample de Barcelona en un acte al qual assisteixen diverses escoles del districte.

  Fa el pròleg de la publicació dels XX Premis Literaris Baix Camp, que va fundar amb els noms d'Antoni de Bofarull i Gabriel Ferrater.

  L'assaig 'Rutes literàries pel Baix Camp', de Dolors Requena i Fina Masdéu, amb pròleg del filòleg i traductor Josep Murgades (Les Eines, Edicions Proa, 1998) inclou l'autor amb una referència i la reproducció d'un fragment de la novel·la 'Ofici de conteste' (Col·lecció El Nus, núm. 40, Editorial Laia, Barcelona, 1983), revisada amb el títol 'Allò que Atlanta s'endugué' (Col·lecció L'Odissea, núm. 67, Edicions Empúries - Grup62, Barcelona, 1993), dins de l'apartat 'Ruta Oest', on figuren altres autors com Xavier Amorós, Antoni de Bofarull, Pere Calders, Josep Carner, Josep Maria Espinàs, Gabriel Ferrater, J.V.Foix, Ramon Gomis, Joan Miró, Joan Perucho, Josep Pla, Joan Puig i Ferreter, Vicenç Riera Llorca o Josep Maria de Sagarra.

  Es reincorpora en la campanya 'Itineraris de Lectura' de la Institució de les Lletres Catalanes, en la nova etapa dirigida pel poeta i traductor Francesc Parcerisas.

  Es publica l'Itinerari de Lectura sobre l'obra de l'autor amb un dossier elaborat per Montserrat Cerdà, Francesc Gil, Maria Puig i Maria Josep Simó, sota la coordinació de Maria Areny, del Servei d'Ensenyament del Català, editat per la institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  Forma part per tercer any del jurat del Premi Lola Anglada de la Nit de les Lletres Catalanes convoct per l'Obra Social de la Caixa d'Estalvis de Terrassa.

  Publica la novel·la 'Castell de Nines', dins la col·lecció Columna Clàssica, de Columna Edicions, guanyadora del premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa.

  Publica la 5a edició de la novel·la breu 'La medalla', dins la col·lecció El Vaixell de Vapor, d'Editorial Cruïlla.


 • 1999

  És elegit Secretari General de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana [vegeu iniciatives aquesta etapa].

  S'incorpora a la Junta de Govern de la Institució de les Lletres Catalanes del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en representació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

  Publica dins de l'Anuari Cultural de la Fundació Jaume Bofill l'article 'Una capsa de somnis', un resum de les arts escèniques a Catalunya de la dècada 1988-98.

  Publica la 6a edició de la novel·la 'L'assassí viu a Bellvitge', dins la col·lecció L'Odissea, d'Edicions Empúries.

  Prologa el volum núm. 9 de l'Obra Completa de l'escriptor Josep Vallverdú, 'El vent del Far West', il·lustrat per Quelot, i publicat a la Biblioteca Vallverdú, de l'Editorial La Galera.

  Publica l'article «Escriu i critica, que alguna cosa en queda», dins de la revista Escola Catalana, Delegació d'Ensenyament Català d'Òmnium Cultural, núm.356, gener 1999.

  Publica exclusivament a Internet, la novel·la breu 'Carezza en W', escrita on line i en temps real perquè els navegants puguin seguir el procés d'escriptura mitjançant l'actualització dels diversos fragments. La novel·la s'escriu durant set dies, des de la Nit de Nadal fins a la Nit de Cap d'Any. La iniciativa, pionera a Internet, aixeca l'expectació dels mitjans de comunicació i es converteix en una de les notícies literàries de fi de mil·lenni.
 • Àlbum gràfic 1990-1999  | Els orígens | Elements històrics | Influències en l'obra literària |
  | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 |
  | 1990-1999 | 2000-2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 |
  | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |  Tornar a Biografia


 • Biografia
  ----------
  Publicacions
  ---------
  Guies de lectura
  ---------
  Comentaris
  ---------
  Premis
  ---------
  Traduccions
  ---------
  Teatre
  ---------
  Guions
  ---------
  Informacions
  ---------
  Other Languages
  ---------
  Email
  ---------
  Tornar a portada


  Caricatura de l'autor per a l'edició d'Il Violinista Sicittà, feta per l'il·lustrador de la publicació italiana, Antonio Dessì