CLIP DE TEATRE
[Teatre televisiu]
- «Perafita 1714». Guió: Companyia Solitària. Intèrprets: Pau Vinyals, Júlia Barceló i Pol López. Direcció: Pol López. Companyia Solitària. Crèdits equip de TV3: Realitzador i director de fotografia: Kiku Piñol. Ajudant de direcció: Elisenda Gorgues. Direcció de producció: Marta Torruella. Cap de producció: Yolanda Gata. Responsable de realització TV3: Toni Juanet. Coordinador de continguts TV3: Lluís Cuevas. Producció executiva TV3: Elisabeth Méndez. Direcció executiva TV3: Dani López. Continguts digitals TV3: Jordi Salvat i Sònia Gonzàlez. Operador de càmera / Steadicam: Pau Reig. Foquista: Xavi Pachecho. Auxiliar de càmera: Mariona Boada. Tècnic de video: Jan Subirats. Maquinista: Òscar Cano. Director d'art: Detall 04. Ambientació: Carla Moreno. Regidora d'art: Paula García. Ajudant d'art: Cristina Herráiz. Attrezzista: Ígor López. Disseny de vestuari: Mariona Mas. Ajudants de vestuari: Ariadna Pons i Teresa Sánchez. Estudiants en pràctiques de vestuari: Emma Asensi Zetterwall i Laia Olivares. Maquillatge i perruqueria: Helena Fanoy i Marta Ferrer. Ajudant de producció: Txus Carretero. Auxiliar de producció: Enric Escofet. FX: Salvador Santana i Néstor San Fernando. Cap d'elèctrics: Albert Cantallops. Tècnic de taula: Xavier Alcrudo. Elèctrics: Carlos "Keko" García i Raúl Alimbau. Tècnics de so: Pau Tolosa i Quique López (La Fábrica de Carbón). Microfonistes: David Arroyo i Marcel Vilar (La Fábrica de Carbón). Editor: Aimar Galdós. Making of: Joan López. Postproducció de color: BCNPLAY. Postproducció d'àudio: Miquel Àngel Riaza i Gisela Maestre (La Fábrica de Carbón). Lingüista: Ignasi Oliver. Community manager: Marta Meya. Covid manager: Xavi Sánchez. Producció executiva: El Terrat (The Mediapro Studio), Andreu Buenafuente i Vanesa Villar. Direcció: Enric Cambray. Programa de ficció «Incidents», Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Emissió: 20 setembre 2022. Reproducció en línia: [https://www.ccma.cat/tv3/incidents/]
UN “MIQUELET” AMB ALES
- Som a Perafita, a la comarca d'Osona, en una data inconcreta del 1714. Tot i que el cos d'Els Miquelets ja feia molt de temps que havia estat dissolt en aquella data —després d'haver-se fundat arran de la Guerra dels Segadors del 1640—, el nom genèric va perdurar aplicat als grups de catalans que van organitzar-se en guerrillers o voluntaris allistats als cossos que es van enfrontar al borbó Felip V.
- Doncs, bé, un d'aquests “miquelets” és acollit malferit en una masia per una dona que, al costat d'una llar de foc i una estesa d'espelmes —en aquest cas el rodatge adopta el to ocre que porta l'imaginari al passat èpic— li fa les cures d'emergència pròpies de l'època a la ferida de la clavícula amb l'ungüent per desinfectar el trep, mentre el “miquelet” passa per moments de deliri.
- L'ambientació és —com ha passat en els altres episodis del programa «Incidents»— reclosa en un espai tancat on passa tot durant uns 35 minuts, en pla seqüència. En aquesta ocasió, el “miquelet” acollit (l'actor Pau Vinyals) i la dona acollidora (l'actriu Júlia Barceló) creen un clima que, per la tradició del gènere, porta a pensar que la trobada fortuïta es convertirà en una esclatant relació romàntica.
- Potser sí, potser no. ¿Depèn d'ell...? ¿Depèn d'ella...? Els espectadors saben que, en un moment o altre, entrarà en joc un tercer personatge (l'actor Pol López, que per cert també ha dirigit el rodatge), però no sap quina mena de personatge serà.
- Tampoc aquí donarem més pistes que les imprescindibles. El “miquelet” es defensa dient que no és un covard i que s'ha retirat del camp de batalla malferit pel que li havia dit que fes un tal “Miquel” i la dona li referma que en aquella masia hi havia viscut també un altre tal “Miquel”. Amb tot això es va creant la incògnita del joc de “miquels” sense saber on portarà.
- Però el guió t'hi porta volant i, atenció, amb ales blanques. I no dic res més, que ja he dit prou. La sorpresa de l'episodi «Perafita 1714» agafa un aire místic i allò més convencional i carn de guionista èpic que un podia esperar que passés esdevé una proposta de reflexió: ¿vivim una realitat com si fos una ficció o, com diuen els que en saben, és la realitat la que sovint supera la ficció? El “miquelet” Pau Vinyals de l'episodi «Perafita 1714», la mestressa de la masia, l'actriu Júlia Barceló que el cura i l'enigmàtic visitant Pol López tenen la resposta.
Extracte de la crítica en àudio al canal IVOOX [cliqueu aquí]
- «Demà». Guió: El Eje i Marc Ribera. Intèrprets: Eric Balbàs, Maria Hernández i Mar Pawlowsky. Col·laboració especial: Marc Ribera i Neus Marcús. Direcció: Marc Ribera. Companyia El Eje. Crèdits equip de TV3: Realitzador i director de fotografia: Kiku Piñol. Ajudant de direcció: Elisenda Gorgues. Direcció de producció: Marta Torruella. Cap de producció: Yolanda Gata. Responsable de realització TV3: Toni Juanet. Coordinador de continguts TV3: Lluís Cuevas. Producció executiva TV3: Elisabeth Méndez. Direcció executiva TV3: Dani López. Continguts digitals TV3: Jordi Salvat i Sònia Gonzàlez. Operador de càmera / Steadicam: Pau Reig. Foquista: Xavi Pachecho. Auxiliar de càmera: Mariona Boada. Tècnic de video: Jan Subirats. Maquinista: Òscar Cano. Director d'art: Detall 04. Ambientació: Carla Moreno. Regidora d'art: Paula García. Ajudant d'art: Cristina Herráiz. Attrezzista: Ígor López. Disseny de vestuari: Mariona Mas. Ajudants de vestuari: Ariadna Pons i Teresa Sánchez. Estudiants en pràctiques de vestuari: Emma Asensi Zetterwall i Laia Olivares. Maquillatge i perruqueria: Helena Fanoy i Marta Ferrer. Ajudant de producció: Txus Carretero. Auxiliar de producció: Enric Escofet. FX: Salvador Santana i Néstor San Fernando. Cap d'elèctrics: Albert Cantallops. Tècnic de taula: Xavier Alcrudo. Elèctrics: Carlos "Keko" García i Raúl Alimbau. Tècnics de so: Pau Tolosa i Quique López (La Fábrica de Carbón). Microfonistes: David Arroyo i Marcel Vilar (La Fábrica de Carbón). Editor: Aimar Galdós. Making of: Joan López. Postproducció de color: BCNPLAY. Postproducció d'àudio: Miquel Àngel Riaza i Gisela Maestre (La Fábrica de Carbón). Lingüista: Ignasi Oliver. Community manager: Marta Meya. Covid manager: Xavi Sánchez. Producció executiva: El Terrat (The Mediapro Studio), Andreu Buenafuente i Vanesa Villar. Direcció: Enric Cambray. Programa de ficció «Incidents», Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Emissió: 20 setembre 2022. Reproducció en línia: [https://www.ccma.cat/tv3/incidents/]
COLOMS D'AIGUA SALADA
- La companyia teatral El Eje ha escollit fer una mirada endavant, molt endavant, però no tant —l'any 2043—, per posar en imatges la seva participació de teatre audiovisual en el programa «Incidents». La psicosi global del canvi climàtic plana en el rerefons del guió que ha elaborat Marc Ribera. Situat en un apartament de planta baixa de la Barceloneta, el trio familiar —les noves famílies l'any 2043 ja són un fet habitual—, ell i elles dues, es mouen amb l'aigua fins a mitja cama per la pujada de nivell que s'ha anat menjant la part més baixa tocant al mar de Barcelona i en un ambient claustrofòbic alimentat per una plaga de coloms que nien en cadascun dels finestrals de l'habitatge.
- Gènere distòpic, sí, però que a aquestes alçades ja no es pot considerar una especulació pròpia de la clàssica ciència-ficció. Els coloms són, en molts indrets de la ciutat i per extensió en molts terrats, balcons, patis de llums i terrasses, una autèntica plaga que sempre té les de guanyar i el nivell del mar engoleix lentament, pam a pam, la sorra de bona part del litoral.
- Però el trio familiar protagonista de «Demà» no fa una dissertació ni científica ni medioambiental sinó que sembla que sobreviu adaptat a les circumstàncies amb una certa conformitat i mantenint la llei de vida perquè estan a punt de viure el naixement del plançó de la “triparella” i de poc els servirà que, a l'altra banda del telèfon, els diguin que s'esperin perquè els parts no hi entenen en esperes burocràtiques.
- Comparat amb els dos anteriors episodis del programa «Incidències», el de l'Eje, titulat futurísticament «Demà», té un caràcter més tenebrós i manté viu l'interès argumental per l'angoixa davant l'experiència d'un part —simbolitzat també com l'esperança del futur malgrat l'apocalipsi del present— i també per l'ambientació escenogràfica, una construcció feta expressament de cara al rodatge per emplenar-la de l'aigua suficient i un atrezzo tocat per la humitat en la qual, si exceptuem els estols de coloms, viuen immersos aquests tres habitants de la Barceloneta —¿els tres últims, potser?— com si fossin els personatges del segle XXI descendents d'aquell «Mecanoscrit del segon origen» que va popularitzar l'escriptor Manuel de Pedrolo quan ni la literatura catalana ni la ciència-ficció eren frares del convent cultural de l'últim quart del segle passat.
Extracte de la crítica en àudio al canal IVOOX [cliqueu aquí]
- «Tots Sants». Guió: Jan Vilanova. Intèrprets: Dafnis Balduz i Pau Roca. Direcció: Pau Roca. Companyia Sixto Paz. Crèdits equip de TV3: Realitzador i director de fotografia: Kiku Piñol. Ajudant de direcció: Elisenda Gorgues. Direcció de producció: Marta Torruella. Cap de producció: Yolanda Gata. Responsable de realització TV3: Toni Juanet. Coordinador de continguts TV3: Lluís Cuevas. Producció executiva TV3: Elisabeth Méndez. Direcció executiva TV3: Dani López. Continguts digitals TV3: Jordi Salvat i Sònia Gonzàlez. Operador de càmera / Steadicam: Pau Reig. Foquista: Xavi Pachecho. Auxiliar de càmera: Mariona Boada. Tècnic de video: Jan Subirats. Maquinista: Òscar Cano. Director d'art: Detall 04. Ambientació: Carla Moreno. Regidora d'art: Paula García. Ajudant d'art: Cristina Herráiz. Attrezzista: Ígor López. Disseny de vestuari: Mariona Mas. Ajudants de vestuari: Ariadna Pons i Teresa Sánchez. Estudiants en pràctiques de vestuari: Emma Asensi Zetterwall i Laia Olivares. Maquillatge i perruqueria: Helena Fanoy i Marta Ferrer. Ajudant de producció: Txus Carretero. Auxiliar de producció: Enric Escofet. FX: Salvador Santana i Néstor San Fernando. Cap d'elèctrics: Albert Cantallops. Tècnic de taula: Xavier Alcrudo. Elèctrics: Carlos "Keko" García i Raúl Alimbau. Tècnics de so: Pau Tolosa i Quique López (La Fábrica de Carbón). Microfonistes: David Arroyo i Marcel Vilar (La Fábrica de Carbón). Editor: Aimar Galdós. Making of: Joan López. Postproducció de color: BCNPLAY. Postproducció d'àudio: Miquel Àngel Riaza i Gisela Maestre (La Fábrica de Carbón). Lingüista: Ignasi Oliver. Community manager: Marta Meya. Covid manager: Xavi Sánchez. Producció executiva: El Terrat (The Mediapro Studio), Andreu Buenafuente i Vanesa Villar. Direcció: Enric Cambray. Programa de ficció «Incidents», Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Emissió: 13 setembre 2022. Reproducció en línia: [https://www.ccma.cat/tv3/incidents/]
ELS PANELLETS DE LA VIDA
- La companyia Sixto Paz és la segona convocada per al cicle «Incidents» de TV3 i El Terrat (The Mediapro Studio) i ha escollit una altra data tradicional. Si el Nadal va ser l'ambientació de l'episodi de La Calòrica, la festivitat de Tots Sants és la que ha protagonitzat la història de Sixto Paz.
- Som en una cuina. Espai tancat novament, com mana el registre. Només dos personatges. Dos amics de sempre amb dues destinacions de la vida molt diferents. Un d'ells, emprenedor, ben situat, amb el cap ben moblat, artesà de la confecció dels panellets amb una recepta apresa de la seva àvia, bon amic dels seus empleats, bon veí i fins i tot es podria dir també bon amic perquè és ell qui ha convidat la nit de Tots Sants a fer una fornada de panellets a un vell conegut, amb una situació personal molt diferent, amb l'experiència d'haver viscut fins i tot al carrer, desposseït de tota autonomia, lleugerament tocat psíquicament.
- Els 35 minuts de l'episodi són un diàleg a quatre mans gairebé sense diàleg convencional, amanit amb els parèntesis de l'elaboració dels panellets: la massa, el sucre, l'ametlla crua, la pell de llimona... i els pinyons —¿dels d'aquí, els més cars, o dels de fora, més baratets?— i tot a punt per fer pilotes petites abans de posar-les al forn.
- Però el Jofre, l'amic convidat, s'ha oblidat de portar els pinyons. I cal l'ajuda d'un personatge extern, absent, una col·lega del Manel, l'amfitrió, que amb una esgarrapada anirà a la botiga vegetariana del barri i els hi portarà.
- L'atractiu de la relació de cuina entre en Jofre i en Manel és la intriga que es va coent i amassant, com si fossin els mateixos panellets, com es va creant una situació d'una certa psicosi —¿hi haurà sang, acabes pensant?— i com esclata en diferents moments amb girs constants en la relació del parell de vells amics: l'ensinistrament de com cal fer els panellets, el moment del favor, l'únic favor que el Jofre li demana al Manel, el moment d'un brot gairebé esquizofrènic d'en Jofre, el ball de la parella d'amics...
- L'actor Pau Roca —que ja té experiència en el camp audiovisual—, i que també ha dirigit l'episodi de la seva companyia Sixto Paz, és en Jofre, en un paper de personatge fora de lloc, en un registre força desconegut pel que havia fet fins ara l'actor, i molt creïble per reflectir el maltracte que la vida li ha destinat. L'actor Dafnis Balduz porta el timó del diàleg de cuina i ho fa com si estigués absent de la situació viscuda pel seu amic, embolcallat de la bona sort que li ha proporcionat la vida.
- En definitiva, «Tots Sants» és un episodi que comença dolç i que acaba paint-se amb un traguet de vi ranci per aguantar el cop que la història amaga de rerefons. Com comentava amb el primer episodi d'aquesta sèrie de teatre televisiu, es manté la línia de la intriga anglesa molt en l'estil de la llarga sèrie de la BBC «Inside N.9», però a la catalana.
- ¿Es poden enfornar els panellets ni que estiguin aixafats? Potser sí. L'avantatge és que, si han perdut la forma de bola farcits de pinyons, potser es couen més ràpid. Tan ràpid com segons quines males jugades que la vida reserva només als qui han nascut per rebre'n els pitjors embats.
Extracte de la crítica en àudio al canal IVOOX [cliqueu aquí]
- «Snegovik». Guió de Joan Yago. Intèrprets: Júlia Truyol, Esther López, Xavi Francés, Marc Rius i Aitor Galisteo-Rocher. Amb la col·laboració especial de: Max Francés. Direcció: Israel Solà. Companyia La Calòrica. Crèdits equip de TV3: Realitzador i director de fotografia: Kiku Piñol. Ajudant de direcció: Elisenda Gorgues. Direcció de producció: Marta Torruella. Cap de producció: Yolanda Gata. Responsable de realització TV3: Toni Juanet. Coordinador de continguts TV3: Lluís Cuevas. Producció executiva TV3: Elisabeth Méndez. Direcció executiva TV3: Dani López. Continguts digitals TV3: Jordi Salvat i Sònia Gonzàlez. Operador de càmera / Steadicam: Pau Reig. Foquista: Xavi Pachecho. Auxiliar de càmera: Mariona Boada. Tècnic de video: Jan Subirats. Maquinista: Òscar Cano. Director d'art: Detall 04. Ambientació: Carla Moreno. Regidora d'art: Paula García. Ajudant d'art: Cristina Herráiz. Attrezzista: Ígor López. Disseny de vestuari: Mariona Mas. Ajudants de vestuari: Ariadna Pons i Teresa Sánchez. Estudiants en pràctiques de vestuari: Emma Asensi Zetterwall i Laia Olivares. Maquillatge i perruqueria: Helena Fanoy i Marta Ferrer. Ajudant de producció: Txus Carretero. Auxiliar de producció: Enric Escofet. FX: Salvador Santana i Néstor San Fernando. Cap d'elèctrics: Albert Cantallops. Tècnic de taula: Xavier Alcrudo. Elèctrics: Carlos "Keko" García i Raúl Alimbau. Tècnics de so: Pau Tolosa i Quique López (La Fábrica de Carbón). Microfonistes: David Arroyo i Marcel Vilar (La Fábrica de Carbón). Editor: Aimar Galdós. Making of: Joan López. Postproducció de color: BCNPLAY. Postproducció d'àudio: Miquel Àngel Riaza i Gisela Maestre (La Fábrica de Carbón). Lingüista: Ignasi Oliver. Community manager: Marta Meya. Covid manager: Xavi Sánchez. Producció executiva: El Terrat (The Mediapro Studio), Andreu Buenafuente i Vanesa Villar. Direcció: Enric Cambray. Programa de ficció «Incidents», Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Emissió: 5 setembre 2022. Reproducció en línia: [https://www.ccma.cat/tv3/incidents/]
EL GAS DE LES PAPERERES
- La companyia La Calòrica protagonitza el primer dels quatre capítols del programa televisiu de ficció «Incidents», en un registre en pla seqüència durant uns 35 minuts i en un únic espai tancat, en aquest cas, el passadís del gabinet de la presidència de la Generalitat de Catalunya, al que se suposa que és l'ala moderna del Palau de la plaça de Sant Jaume, el vespre del 21 de desembre, a tocar de Nadal, mentre en una de les cambres s'escolten nadales interpretades per veus blanques, una flaca del president. Cal dir que la banda sonora del capítol és també el «Virolai» perquè fa la impressió que la companyia La Calòrica vol que quedi clar que tot és molt “català”, sense arribar a la semblança de l'antiga sàtira joglaresca i boadellaniana sinó amb un estil propi, més semblant a l'humor anglès, rigorosament actual, amb la crisi energètica de fons.
- La consellera de Medi Ambient (l'actriu Júlia Truyol) acaba de tancar un “ambiciós” pla nadalenc amb papereres escampades per tot el país i una costosa campanya amb consells per un bon reciclatge. Però de fons hi ha també el perill que l'aixeta del gas es tanqui, que les reserves s'esgotin i un vaixell rus —més real, impossible!— atracat prop del port amb 18.000 tones de gas ha reculat a l'últim moment amb el xantatge de vendre el carregament a un altre país que ha fet una millor oferta.
- No cal dir que la crisi de govern —malgrat les nadales de fons i la tendresa de les dates nadalenques— truca a la porta i que la consellera de Medi Ambient, que és la responsable que no s'acabi el gas i es deixi la ciutadania amb el cul a l'aire —mai més ben dit, parlant del gas i la calefacció!—, veu perillar la poltrona si no es pren una solució ràpida... quan el president acabi amb la seva flaca nadalenca de retorn a la infància, esclar.
- És evident que el guió podria donar per molt més —fins i tot per una obra de teatre físic—, però la convenció televisiva és una de les condicions de la proposta i tot ha de passar molt de pressa, creant una tensió “in crescendo” que el mateix gènere exigeix. El que ha fet La Calòrica es podria comparar amb la sèrie anglesa «Inside N. 9», amb episodis també de 35 minuts, en un espai tancat, en pla seqüència. Una sèrie d'Steve Pemberton i Reece Shearsmith, que la BBC va començar a emetre el 2014, amb diferents temporades fins ara.
- La companyia La Calòrica ha portat el seu habitual registre teatral al registre televisiu. Reflexió, humor i denúncia. («Els ocells» «Fairfly», «De què parlem mentre no parlem d'aquesta merda»... i un extens catàleg d'obres que tenen darrere el tàndem Joan Yago i Israel Solà). I se n'ha sortit més que bé, com si no hagués fet res més en tota la seva trajectòria. Al costat de l'actriu Júlia Truyol, l'autèntica protagonista d'«Snegovik», hi ha el paperot de l'actor Xavi Francés, una mena de secretari tímid i mesell, però imprescindible de la conselleria, i en un segon pla, el de l'actor Marc Rius —un tal Pep, periodista local a la recerca d'una notícia que li doni un titular en dies de sequera informativa.
- El retrat de com resoldre una crisi de govern té un to irònic, però que fa l'efecte que és més realista del que vol caricaturitzar. La relació amb el secretari, l'estat d'angoixa de la consellera, el paper d'un assessor d'aspecte tenebrós que entra i surt com un fantasma, el d'un conseller company de gabinet que veu una oportunitat per fer el llit a la consellera i una assessora de gabinet verda, ecologista i segurament que també feminista, que se'n va més del compte de la llengua quan té el mòbil i la gravadora de veu del periodista davant el nas.
- Comèdia de passadís, sí, però també de portes, de moltes entrades i moltes sortides, de moments de psicosi, de primers plans molt expressius sense paraules —un tret impossible de remarcar en teatre físic— i amb una única incògnita que no resol ni el final sonor amb el «Virolai»: ¿Quan se'n va a casa el president de la Generalitat? ¿O es queda a passar el Nadal de la crisi energètica a la Casa dels Canonges?
Extracte de la crítica en àudio al canal IVOOX [cliqueu aquí]
Índex obres per sales d'estrena
Tornar a índex
Tornar a Teatre
Tornar a Índex Publicacions
Tornar a Home Page